Vachtmijt wordt veroorzaakt door de mijten Cheyletiella parasitovorax en Leporacarus gibbus. Beide mijten komen in veel streken van de wereld voor en besmetten zowel konijnen, honden, katten en mensen bij wie het een tijdelijk jeukende huidirritatie veroorzaakt.

 

mijt4-1Wat zijn de symptomen van vachtmijt?

Konijnen met vachtmijt kunnen de volgende symptomen laten zien:

  • schilfers, met name op rug, maar ook buik
  • kale plekken
  • soms jeuk

De schilfers op de rug lijken erg op roos; de Engelsen noemen vachtmijt dan ook wel 'walking dandruff', 'wandelende roos'.


Vachtmijt1
kale plekken met schilfers
Vachtmijt3
'walking dandruff'

 

Hoe besmet een konijn zich met vachtmijt?

Konijnen besmetten zich met vachtmijt door direct contact met besmette konijnen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat gezonde konijnen dragen kunnen zijn van de vachtmijt zonder daar last van te hebben. Pas waneer er een immuniteitsdaling optreedt door bijvoorbeeld onvoldoende voer, te kort aan vitamines of een het optreden van een andere ziekte kan de vachtmijtinfectie tot klinische klachten leiden. Cheyletiella leeft in de keratine laag van de huid en graaft zich niet in. De verschillende stadia van ei tot volwassen mijt vinden plaats op één en hetzelfde konijn. de vrouwtjes leggen eieren en deze kleven vast aan een haar, ongeveer 3-4 mm boven de huid. De larven ontwikkelen zich eerst tot poppen en daarna tot volwassen mijt. Deze cyclus duurt ongeveer 5 weken.

Hoe stellen we de diagnose vachtmijt?

Op basis van de klinische symptomen en microscopisch onderzoek van de huid en vacht kan de diagnose gesteld worden. Het valt niet altijd mee Cheyletiella-mijten te vinden. De meeste kans hebben we tussen de schouderbladen en op de buik.


mijt


Hoe behandelen we een konijn met vachtmijt?

Een eenmalige locale toediening van selamectine is voldoende om de vachtmijt aan te pakken. Daarnaast is het erg belangrijk om de omgeving en het hok goed te reinigen en te desinfecteren. De konijnen moeten hierbij uiteraard in een ander vertrek worden ondergebracht!

Wat is de prognose?

Bij een snelle en adequate behandeling is de prognose goed.

Vachtmijt4