Oormijt bij het konijn wordt veroorzaakt door de mijt Psoroptes cuniculi die over de hele wereld voorkomt. Het is een andere soort oormijt dan de oormijten van hond of kat. Oormijt bij het konijn komt voornamelijk voor aan de binnenkant van het oor en, in tegenstelling tot oormijt bij hond en kat, vaak aan één oor. Bij oudere of zwakke dieren kan de infectie zich verder verspreiden dan alleen de oren; hals, kop, rond de anus, en poten doen dan mee.

Wat zijn de symptomen van een oormijt infectie?

Konijnen kunnen de volgende symptomen laten zien:

  • schudden met kop en oren
  • krabben aan oren
  • korstjes aan binnenzijde oor
  • kaalheid van oren
  • rode en vochtige huid van de oren
  • in later stadium zeer dikke korsten (tot wel 2 cm!)
  • secundaire bacteriële oorinfectie

Hoe kan een konijn zich besmetten met oormijt?

Konijnen besmetten zich met oormijt door direct contact met een besmet konijn, en door contact met afgevallen korsten van een besmet konijn welke Psoroptes mijten bevatten. De volwassen mijt leeft aan de oopervlakte van de huid en boort hier gaten. De totale cyclus van ei, larf, protonymf tot volwassen mijt duurt ongeveer 2 tot 3 weken. De mijt leeft tussen de 4 en 21 dagen.

Hoe stellen we de diagnose oormijt?

Op basis van de klinische symptomen en door met de otoscoop in de oren te kijken is de diagnose te stellen. In de oren zijn de bewegende mijten duidelijk en vaak in grote getalen zichtbaar.

oormijt8Hoe behandelen we een konijn met oormijt?

Een dubbele behandeling met selamectine in de nek met twee tot drie weken tussentijd is voldoende. Deze behandeling zal de volwassen mijten direct doden, en de mijten die uit de eieren komen na ongeveer twee weken. Korsten mogen niet verwijderd worden. Dit is erg pijnlijk en de korsten vallen bij de juiste behandeling vanzelf af. De eventuele oorontsteking zal behandeld moeten worden en zijn pijnstillers aan te raden. De omgeving en het hok dienen grondig  gereinigd en gedesinfecteerd te worden. Uiteraard moeten de konijnen hierbij in een ander vertrek gehuisvest worden!

Hoe is de prognose?

Bij een snelle en adequate therapie is de prognose goed.