Bij wilde konijnen komt voornamelijk de konijnenvlo Spilopsyllus cuniculi voor. De levenscyclus van deze vlo is gesynchroniseerd met die van het wilde konijn, zodanig dat de vrouwtjesvlo eieren legt wanneer er jonge konijntjes geboren worden. De vlo legt haar eitjes in het nest van het konijn waar de nodige vochtigheid aanwezig is voor een optimale ontwikkeling. De larven die uit de eitjes komen overleven namelijk alleen bij een vochtigheidsgraad van meer dan 50%. Ze voeden zich met uitwerpselen van de volwassen vlooien die rijk aan bloed en suiker zijn. Myxomatose wordt voornamelijk door deze vlo overgebracht.

van alles 014

 

Op het konijn zijn verschillende stadia van de vlo aanwezig; eieren (50%), larven (35%), poppen (10%) en volwassen vlooien (5%). De ontwikkeling van vlooien gaat snel (bij gunstige omstandigheden qua vochtigheid en temperatuur slechts 9 tot 14 dagen) en andere konijnen zullen snel besmet worden.

Naast de echte konijnenvlo worden tamme konijnen regelmatig door de kattenvlo Ctenocephalides felis besmet. In andere landen wordt het tamme konijn ook de hondenvlo Ctenocephalides canis, maar deze soort komt in Nederland niet voor.

Wat zijn de symptomen van een konijn met vlooien?

Vlooien kunnen ernstige jeuk veroorzaken die soms gepaard gaat met een allergische reactie tegen het anti-coagulase enzym wat in het speeksel van de vlo zit. Door een ernstige vlooieninfectie kan er door het vele likken en krabben een secundaire bacteriële huidontsteking ontstaan en zelfs tot bloedarmoede leiden door de bloedmaaltijden van de vlooien.

Hoe besmet een konijn zich met vlooien?

Door direct (van konijn tot konijn, of contact met honden en katten) en indirect (via nest etc.) worden konijnen besmet.

Hoe stellen we de diagnose?

De vlooien zijn met het blote oog goed zichtbaar en met een vlooienkam duidelijk in beeld te brengen.

Hoe behandelen we een konijn met vlooien?

Er zijn een aantal goede anti-vlooienmiddelen van de hond en kat te gebruiken bij het konijn zoals Stronghold en Advantage. Het gebruik van frontline wordt afgeraden bij het konijn.

Wat is de prognose?

Bij een adequate vlooienbestrijding is de prognose goed.