Sinds de jaren 60 vaccineren we onze honden tegen de ziekte van Weil (leptospirose). Leptospirose is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door verschillende typen van de Leptospira-bacterie.

De ziekte van Weil is wel de meest bekendste en de beruchtste. In het oorspronkelijke vaccin zaten de twee typen L. canicola en L. icterohaemorrhagicae omdat deze twee typen voor de grootste problemen zorgden in west-Europa. Anno 2013 wordt ongeveer 60-65% van de honden in Nederland gevaccineerd tegen leptospirose. Gelukkig maar. Doordat we zo goed vaccineren zien we dat de twee typen van weleer steeds minder vaak voorkomen. Helaas zien we daarnaast dat er twee andere typen juist steeds vaker voorkomen. Dat zijn L. australis en L. grippotyphosa.

 

Nobivac-L4

 

Omdat er een verschuiving in het voorkomen van de verschillende typen leptopirose-bacteriën plaatsgevonden heeft is er sinds kort (eind 2013) een nieuw, verbeterd vaccin op de markt wat net alleen immuniteit geeft tegen de twee klassieke typen van leptospirose, maar ook tegen de twee nieuwkomers.

Onze praktijk gebruikt sinds begin 2014 het nieuwe vaccin om onze honden nog effectiever te vaccineren. Om een goede immuunrespons te krijgen dient uw hond twee keer gevaccineerd te worden met het nieuwe vaccin met vier weken tussentijd. Dit is alleen de eerste keer nodig voor een adequate afweer. Onze praktijk zal een kleine toeslag op de eerste prik rekenen en de herhaling zal niets kosten. Zo hopen we de meeste honden goed te vaccineren zonder dat de kosten daar een negatieve invloed op hebben. Bel gerust over het vaccin of de kosten ervan naar de praktijk: 050-5252697

 

Lees meer over leptopspirose...

 

Lees meer over vaccineren...