Het kan tijdens de zomer nog wel eens flink warm worden, ook voor uw huisdier. Veel van onze huisdieren kunnen daar niet zo goed tegen.

Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Oververhitting kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor uw huisdier. Houd er daarom rekening mee en neem maatregelen als het buiten warm is.

Honden

Honden raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen (panting = hijgen), waardoor water verdampt met de (uit)ademingslucht. Honden zweten ook via hun voetzolen. Te veel zon of een te warme omgeving (zoals in een geparkeerde auto in de zon) kan bij een hond snel coma en de dood veroorzaken. Honden zijn extra gevoelig voor oververhitting bij rennen op warm asfalt. Ook kan er blaarvorming aan de poten optreden. Laat de hond zoveel mogelijk op het gras lopen. Rennen naast de fiets of spelen met stokken moet bij hoge temperaturen vermeden worden.

texel 2009  258

 


Als uw hond van zwemmen houdt dan is dat een prima manier om af te koelen. Let wel op de mogelijke aanwezigheid van blauwalg, de ziekte van Weil of botulisme in uw favoriete zwemwater!

Check de kwaliteit van het zwemwater van uw hond op www.zwemwater.nl

 

Lees meer over blauwalg...

Lees meer over de ziekte van Weil...

Lees meer over botulisme...

 

Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Deze zijn gevuld met een materiaal dat koud water op kan nemen en de koelte lang vast kan houden. Erg handig voor bijvoorbeeld een autoritje of voor warmtegevoelige rassen zoals kortneuzige honden (zoals bijvoorbeeld bulldoggen). Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcreme. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met uw hond fietsen in de zon.

 Neem bij een noodzakelijk langere wandeling altijd een fles water mee zodat u de hond onderweg wat kan laten drinken.Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot 50 graden, ook al staan de ramen  open en staat de auto in de schaduw (gedurende de dag zal ook de zon draaien!). Laat NOOIT de hond achter in de auto bij warm weer. Het kan al fout gaan zodra de buitentemperatuur net boven de 20 graden is en de zon op de auto staat. Ook lange ritten  met de hond in de auto moet vermeden worden.

Tips bij heet weer:

• Letten op  schaduw voor uw hond (op strand etc)
• Niet in de auto achterlaten 
• Niet te veel activiteiten: geen stokken gooien/fietsen etc.
• Altijd vers/fris drinkwater ter beschikking
• Let op kwaliteit zwemwater in verband met botulisme (bij dode watervogels de hond niet laten zwemmen), de ziekte van Weil en blauwalg
• Jaarlijkse vaccinaties nog op orde? Vooral de ziekte van Weil is belangrijk bij zwemmende honden. Deze ziekte wordt via ratten overgebracht en geeft ernstige lever- en nierbeschadiging.

zwemmen sassenhein 054 zwemmen sassenhein 055

 

Katten

Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat uw kat schaduw heeft of naar binnen kan. Als de kat niet zelf kan kiezen, bijvoorbeeld als u hem in een warme auto moet vervoeren, dan moet u wel oppassen voor oververhitting.

Konijnen

Konijnen kunnen  slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen zij het moeilijk. Zorg er dus altijd voor dat uw konijnenhok niet in de zon staat. U kunt zelf ‘koelelementen' maken voor uw konijn door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, deze kan barsten!). Als u deze bij het konijn legt, eventueel gewikkeld in een oude theedoek zodat het konijn zijn neus niet kan ‘branden' aan de ijskoude fles, kan het konijn er tegenaan of in de buurt gaan liggen. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Ook een stoeptegel die in de vriezer of koelkast heeft gelegen is lekker voor het konijn om bovenop te gaan liggen. Om een buitenhok te koelen kunt u er een nat wit laken overheen leggen. Door de verdamping onttrekt dit wat warmte aan het hok.

Knaagdieren

Ook knaagdieren zoals cavia's, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Help hen afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Heeft u een plastic bodembak, dan kunt u eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant!) diepvrieselementen leggen. Natuurlijk zet u het hok nooit in de zon!

Vogels

Vogelkooien mogen nooit in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen geeft u regelmatig vers water. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heeft u een vogelkooi hangen, dan kunt u deze bij erg warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas dan wel op met tocht en uiteraard moet de kooi veilig staan voor honden, katten of kleine kinderen! Heeft u een buitenvoliere of een kippenhok, zorg ook dan voor schaduw met behulp van een parasol of een wit, eventueel nat gemaakt laken.

Hobbydieren

Geiten, schapen, paarden en andere buiten lopende dieren hebben ook graag schaduwplekken. Zorg in elk geval altijd voor vers drinkwater. Schapen moeten uiteraard geschoren zijn. Ga met een paard niet op het heetst van de dag rijden of trainen.

Hoe merkt u of een dier het te warm heeft?

Bij oververhitting zijn de slijmvliezen rood, het dier voelt heet aan en ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open. Merkt u dat uw dier het te warm heeft, help hem dan om af te koelen. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u nat maken met koel water. Maak vooral kop, oren, hals en poten nat. Gebruik geen ijskoud water, daardoor trekken de bloedvaten samen waardoor het nog lastiger wordt om de lichaamswarmte af te geven. Breng het dier naar een plek in de schaduw of in een koel vertrek om bij te komen. Zorg voor vers drinkwater, maar ook hier geldt: geen ijskoud water, en geen liters achter elkaar, dit geeft  oa maagproblemen.

Is de oververhitting nog erger dan kan uw dier een hitteshock krijgen. Dit herkent u aan bleke slijmvliezen, snelle hartslag en ademhaling, koude lichaamsuiteinden (oren, neus, staart), niet of nauwelijks reageren op prikkels. Dit is een noodgeval, u moet direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen! Als je een oververhitte hond aantreft: overgieten met koud water of  nog beter met alcohol/spiritus.

 

Bron www.licg.nl