De feestdagen staan al weer voor de deur. Voor de meeste mensen een zeer gezellige periode, maar helaas niet voor sommige van onze huisdieren. Veel honden en katten zijn namelijk erg bang voor vuurwerk. Omdat de aanpak in sommige gevallen al op tijd moet starten willen we u vroeg informeren.

 Restaurant Opening Hours Instagram Post 3

 

Er zijn diverse manieren om uw hond of kat minder gestresst en angstig de vuurwerkperiode door te helpen. We maken daarbij het onderscheid tussen de lange termijn en de korte termijn aanpak. De lange termijn aanpak is die waarbij lang van te voren al stappen kunnen worden gezet om de hond of kat minder angstig te maken. Deze heeft bij ons de voorkeur, al begrijpen we heel goed dat deze lange termijn aanpak niet bij ieder dier even goed werkt.

Lange termijn aanpak

De lange termijn aanpak kan bestaan uit:

 • Train ruim van te voren op geluiden. Het trainen op geluiden kan met behulp van speciale CD's met geluiden. Het is de bedoeling dat uw hond of kat langzaam went aan een steeds harder geluid om uiteindelijk hier niet meer bang voor te zijn. Deze aanpak duurt ongeveer 6 weken. Voorbeeld: "Help! Ik ben bang voor onbekende geluiden", uitgeverij Libre.

 • Volg een speciale vuurwerkcursus voor de hond. De meeste hondenscholen voorzien in een cursus om uw hond minder angstig te maken voor het vuurwerk. 

 • Telizen®. Telizen bevat L-theanine wat van nature voor komt in groene thee. Het verdient aanbeveling om minimaal 2 maanden voor de jaarwisseling te beginnen volgens bijsluiter. In de praktijk zijn de resultaten veelbelovend, al is er op wetenschappelijk niveau nog geen informatie bekend over de werkzaamheid in situaties met een hoog angstniveau.

Telizen 1

 • ADAPTIL® (DAP)-verdamper (hond) en Feliway®-verdamper (kat). Deze verdampers verspreiden de natuurlijke pheromonen die de hond of kat in de natuurlijke situatie rustig maken. Voor deze middelen geldt dat zij bij veel dieren zeker een positief effect hebben, al is ook bij deze groep geen betrouwbare literatuur bekend wat de werkzaamheid bij een hoog angstniveau is. Deze verdampers steekt u in het stopcontact en het is raadzaam hiermee minimaal twee weken van te voren te starten.

  Adaptil Refill and boxfeliway

 

 • Zylkène®. Zylkène bevat α-casozepine, een stof die de dieren een ontspannen gevoel bezorgt zonder dat ze suf worden. Zylkène zijn capsules die slecths één keer daags gegeven hoeven te worden. Start met Zylkène 1 à 2 weken vóór oud-en nieuw, één maals daags. De capsules mogen open gemaakt worden zodat u de poeder over het voer kunt strooien.

zylkene

 

Korte termijn aanpak

De korte termijn aanpak zal voornamelijk bestaan uit het kortdurend toedienen van medicijnen. Voorheen werd daar vaak acepromacine (Vetranquil® , Calmivet® of diazepam voor gebruikt, maar daarvan weten we nu dat dat middel de geluidsgevoeligheid kan verhogen terwijl de dieren daar alleen niet meer zo goed op kunnen reageren.  De afgelopen jaren gebruikten we veelal alprazolam, maar dit middel mogen we niet zomaar gebruiken omdat dit middel niet geregistreerd is voor huisdieren. Er zijn geregistreerde alternatieven die moeten wij volgens de geldende regels moeten gebruiken.

Voor de hond:

 • Adaptil® -tabletten: Dit zijn natuurlijke angstremmers gebaseerd op natuurlijk ingrediënten. Ze werken niet verdovend, maar  helpen te ontspannen tijdens stressvolle gebeurtenissen. De tabletten zijn geschikt voor de hond en werken twee uur na toediening en mag na minimaal zes uur herhaald worden. Deze tabletten zijn vrij verkrijgbaar en niet receptplichtig.
 • Pexion®  -tabletten: De werkzame stof is imepitoïne dat in de hersenen angst en stress verminderd. Het is van origine een middel tegen epilepsie. Pexion dient twee maal daags te worden toegediend en bij voorkeur vijf dagen van te voren starten. Bijwerkingen kunnen zijn: verhoogde eetlust, meer drinken en plassen, meer slapen, soms braken, diarree en sufheid. Pexion is receptplichtig.
 • Sileo® -gel: deze gel bevat dexmedetomidine en dient in de wangzak te worden aangebracht. Let op dat het dier de gel niet doorslikt en dat het minimaal 15 minuten na toediening niet eet. Dieren mogen geen tandvleesontstekingen hebben en u dient handschoenen te dragen tijdens toediening en amg het niet wordne toegepast door minderjarigen en zwangeren. Bijwerkingen kunnen zijn: bleke slijmvliezen, braken, incontinentie en maagdarmontstekingen. Dit middel is receptplichtig.

 

Voor de kat:

 • Wij adviseren eigenaren om bij voorkeur bij de kat geen medicatie te gebruiken. Het toedienen is namelijk vaak al behoorlijk stressvol. 

 

Aanvullende tips voor oud en nieuw

 

Hieronder staan aanvullende tips om uw huisdier wat makkelijker de jaarwisseling door te laten komen.  

 

 • Laat de hond overdag lang uit op een rustige plek zodat hij 's avonds lekker moe is
 • Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van vuurwerk
 • Laat uw hond alleen uit aan de riem
 • Geef uw huisdier veel afleiding zoals een kauwstaaf en voerspelletjes (Kong, Pipolino)
 • Sluit alle deuren, ramen en kattenluikjes om ontsnappen te voorkomen
 • Sluit gordijnen zodat het vuurwerk niet gezien wordt
 • Zet radio of TV aan
 • Biedt katten een rustige plek aan
 • Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven, veel honden worden juist van een nerveuze eigenaar extra bang
 • Probeer angstgedrag te negeren: niet aanhalen, niet aankijken en niet praten en straf uw dier niet!
 • Er zijn pensions of vuurwerkvrije vakantieparken waar u met uw huisdier terecht kan. Let op dat deze accommodaties vaak snel volgeboekt zijn en zorg dat uw huisdier de juiste vaccinaties heeft.

U mag altijd bellen als u ongerust bent of vragen heeft: 050-5252697