De winter is sinds dit weekend in volle gang. Voor veel mensen, maar ook voor veel dieren een leuke en gezellige tijd. Het intreden van de winter kan echter ook problemen geven bij onze huisdieren, en vooral bij onze honden.

In de normale situatie krijgt een hond in de herfst een dichte ondervacht. De buik, die voorheen slechts dunbehaard was, zit nu beschermd onder een dichte pluche-achtige laag haren. Ook zijn de dekharen langer dan in de zomer. Deze honden zullen niet veel problemen kennen wanneer de buitentemperatuur snel daalt.

Maar....

Oudere honden, kleine hondjes en honden met van nature een veel dunnere, of helemaal geen vacht kunnen bij de overgang van de warme huiskamer naar de koude buitenwereld problemen krijgen met hun warmteregulatie. Ze bibberen, staan ineen gekrompen en kunnen onderkoeld raken. Voor deze categorieën is het raadzaam ze een jasje aan te doen, ze veel te laten bewegen wanneer ze buiten zijn en vaker een kleine ronde te doen dan één enkele grote.
 
 20210207 181847
 
 

Andere aandachtspunten zijn:

 

Antivries

Antivries heeft als werkzame bestanddeel ethyleenglycol wat enorm giftig is voor alle dieren, en honden en katten zijn hier frequent slachtoffer van. Antivries heeft een zoete geur en smaak en is daarom voor honden erg aantrekkelijk. Katten zullen het niet zo snel uit zich zelf opnemen, maar kunnen het binnen krijgen wanneer zij hun pootjes schoonlikken nadat zij door een gemorste hoeveelheid antivries zijn gelopen. Ethyleenglycol is al bij een hele lage hoeveelheid dodelijk: van onverdund antivries is voor een kat 6 ml en voor een hond van 10 kg circa 40 ml al dodelijk. Ethyleenglycol wordt opgenomen in het maagdarmkanaal en in de lever omgezet in een oxalaatverbinding die ernstige schade in de nieren veroorzaakt.

Verschijnselen van vergiftiging zijn:

  • braken, veel drinken, veel plassen, sloom zijn, dronkenmansgang en andere neurologische verschijnselen

Omdat er geen tijd te verliezen is zal de hond of kat direct naar een dierenarts moeten om de maag te ledigen en met infusen zal geprobeerd worden de ethyleenglycol uit te wassen. Het kan zinvol zijn om thuis al alcohol (jenever of wodka met hoog percentage) aan de hond te geven omdat de lever dan de alcohol zal gaan afbreken in plaats van de ethyleengycol zodat er minder oxalaat gevormd wordt.

Sneeuw

Honden mogen geen sneeuw eten omdat dat maagdarmproblemen en diarree kan veroorzaken. De lage temperatuur van de sneeuw, maar ook de grote hoeveelheid water (gesmolten sneeuw) die ze op die manier binnen krijgen kan het het maagdarmkanaal ernstig ontregelen.

 

sneeuw zondag 127Sneeuw kan ook ijsklompjes tussen de tenen vormen die het lopen bemoeilijken en die ontstekingen kunnen veroorzaken. Knip daarom de haren tussen de zoolkussentjes kort zodat ijs geen houvast krijgt. Ook aan de haren van de oren, hals, buik en dijen van langharige honden blijven vaak ijsklompen hangen. Deze hinderen de hond bij het lopen en kunnen pijn doen. U kunt dit voorkomen door de dekharen van uw hond in te smeren met een kleine hoeveelheid vaseline die u met uw vlakke hand verspreid. De sneeuw kan zo geen klompen meer vormen. Wanneer er toch ijsvorming plaats vindt, trek daar dan niet aan maar laat het ijs bij thuiskomst rustig ontdooien. Wrijf uw hond na de wandeling goed droog. Een natte vacht koelt namelijk het lichaam snel af.

IJs

Uw hond zal zelf niet goed in kunnen schatten of het ijs op de vijver betrouwbaar genoeg is. Hij zal waarschijnlijk niet eens beseffen dat het ijs is en gewoon door willen rennen. Afgezien van het risico dat de hond door het ijs kan zakken kan uitglijden op dit ijs ook ernstige blessures veroorzaken.

Gevoelige pootjes

Strooizout en stukken ijs veroorzaken vaak wondjes en irritatie aan de voetzooltjes en de tussenteenhuid. Probeer pasgestrooide wegen te vermijden en smeer de zoolkussentjes en de tussenteenhuid in met vaseline. Beschermende schoentjes kunnen ook worden gebruikt; de hond moet dit wel accepteren én ze moeten goed passen.

Zichtbaar in het donker

Tijdens de schemering en in dichte mist wordt je hond niet aleen door jou, maar ook door automobilisten, fietsers en wandelaars vaak te laat gezien. Hierdoor kunnen er ernstige ongelukken ontstaan. Een reflecterend tuigje of een halsband met een lampje vergroten de eigen veiligheid en die van de hond.

 

20210207 153031