Vermoedelijk stammen alle paardachtigen af van Eohippus, een 50 cm hoog zoogdiertje met vier tenen dat circa 50 miljoen jaar geleden leefde. Via verschillende stadia, waarin de schofthoogte toenam en het aantal tenen af, is uiteindelijk ons huidige paard Equus caballus ontstaan.

De evolutie van het paard is waarschijnlijk in Noord-Amerika begonnen vanwaar verschillende paardachtigen zich richting Azië en Europa verspreidden. De oorspronkelijke paarden in Amerika stierven merkwaardig genoeg na de laatste ijstijd uit; waarschijnlijk door de intrede van de (jagende) mens. De tamme en verwilderde paarden nu nu in Amerika leven stammen af van dieren die door de Spanjaarden vanaf 1500 werden ingevoerd.

Het paard is door de eeuwen heen voor allerlei doeleinden gebruikt en zeer waardevol geweest voor de mens. Tienduizenden jaar geleden was het paard een belangrijke voedselbron. Pas rond 6000 v. Chr. begon de mens met het domesticeren (tot huisdier maken) van het paard. De Mongolen waren waarschijnlijk de eersten die er in slaagden het paard tam te krijgen.

Het paard werd in oorlogstijd voor militaire doeleinden gebruikt. Ongeveer 5000 v. Chr. reden Mongoolse boogschutters op pony's en vanaf 1200 v. Chr. zien we in meer westelijke gebieden als Perzïe en Egypte het paard zijn intrede doen in de cavalerie. Rond de 11e eeuw na Chr. worden er voornamelijk in het westen grote paarden gebruikt in het leger. In de paardensport van vandaag zijn nog veel overblijfselen van deze militaire achtergrond aanwezig.

 

Waarom stijgt men in de hedendaags ruitersport op aan de linkerkant van het paard?


In de Tweede Wereldoorlog zetten de Russen nog cavalerie in tegen de Duitsers terwijl in het duitse leger paarden voor transport gebruikt werden. Tegenwoordig heeft het paard in militaire zin vooral een ceremoniële funktie en zien we alleen bij de bereden politie nog een actieve rol voor het paard. In vredestijd werd het paard, zeker voor de intrede van de tractor, gebruikt in de landbouw. Het paard werd gebruikt bij het drijven van vee (cowboys en gaucho's in resp. Noord- en Zuid Amerika), om koetsen te trekken voor het vervoer van mensen en de post (zoals de pony express in Amerika). De rol van het paard is vandaag de dag vooral een sportieve. In vele sporten speetl het paard een rol: voorbeelden zijn de dressuur, het springen, de mensprot, endurance, polo, paardenrennen, eventing, ringsteken en in het circus.