Wat is influenza ? 

Het influenzavirus (griepvirus) van het paard veroorzaakt een infectie van de voorste luchtwegen, waarbij men hoge koorts, niet eten, algemeen ziek zijn en hoesten als symptomen kan aantreffen. Alhoewel influenza op alle leeftijden voorkomt zijn met name jonge en oude dieren gevoelig. Er zijn dieren die een infectie doormaken zonder dat we dat merken. Als gevolg van de slijmvliesbeschadigingen door het virus kunnen bacteriën, die normaal op de slijmvliezen voorkomen, zorgen voor een secundaire bacteriële infectie. Veulens, die van de merrie onvoldoende antistoffen via de biest hebben binnen gekregen kunnen aan een influenza infectie sterven. Volwassen paarden sterven zelden aan een influenza infectie.


Hoe wordt het virus verspreidt?

Het influenzavirus verspreidt zich via direct contact tussen paarden (van 'neus' op 'neus'), via kleding, borstels, via de mens en via de lucht. De verspreiding van griep bij het paard kan heel snel gaan; in enkele dagen kan een hele stal besmet raken. Een besmet paard scheidt ongeveer 5-6 dagen virus uit en is in die periode een infectiebron voor andere dieren.

Wat zijn de symptomen?

Typische symptomen van influenza zijn hoge koorts, sufheid, verminderde prestaties, weinig eetlust, waterige neusvloeiing en een droge hoest. Indien bacteriën bij de infectie betrokken zijn, wordt de neusvloeiing dikker (slijm en etter) en horen we een meer 'rochelende' hoest.
Bij normaal verloop bedraagt de ziekteduur 2 tot 10 dagen. In het geval van bacteriële complicaties kan het de ziekte langer aanhouden. De incubatietijd is ongeveer 2-3 dagen.

Hoe kunnen we influenza behandelen?

Een koortsremmer in combinatie met antibiotica gedurende enkele dagen is de aangewezen therapie. Daarnaast is rust in een luchtige omgeving (weide) aan te raden.

Hoe kunt u influenza voorkomen?

Vaccinatie beschermt paarden tegen de ziekte symptomen, maar niet tegen de infectie. Dit wil zeggen dat gevaccineerde dieren nog altijd een infectiebron kunnen zijn voor gevoelige paarden. Het is daarom raadzaam om alle paarden en ponies tegelijkertijd te vaccineren. De basisvaccinatie bestaat uit twee injecties met 3 tot 12 weken tussentijd. Daarna is een jaarlijkse hervaccinatie voldoende. Vaccinatie tegen influenza/tetanus is een verplichting bij paarden die op concours gaan. Enkel bij (internationale) sportpaarden is een 6-maandelijkse hervaccinatie vereist. Het influenza vaccin is vaak een combinatie vaccin met tetanus.
Veulens nemen normaal via de biest gedurende 4 tot 6 maanden de nodige antistoffen op. Indien de merrie niet of gedurende de eerste 7 maanden van de dracht werd geënt, kan men de basisvaccinatie bij het veulen het beste starten op 4 maanden leeftijd. Indien de merrie tijdens de laatste 4 maanden van de dracht werd geënt, kan men vanaf 6 maanden leeftijd beginnen met de basisvaccinatie. Bescherming tegen griep treedt ongeveer 2 weken na de basisvaccinatie op.