Wat is droes?

Droes is een besmettelijke ziekte bij het paard die veroorzaakt wordt door de bacterie Streptococcus equi. Alhoewel droes voornamelijk voorkomt bij jonge dieren (1 maand - 5 jaar), zijn alle paarden en ponies van elke leeftijd en ras gevoelig. Typisch voor droes is de abcesvorming van de lymfeklieren in de keelstreek van het paard of pony.

Hoe verspreidt droes zich?

Besmetting treedt op door direct contact van paarden onderling of direct via materialen. Ook door de lucht is besmetting mogelijk. Bij zeer jonge veulens (< 1 maand) zijn vaak nog antistoffen tegen droes aanwezig die via de eerste moedermelk (biest) zijn verkregen en paarden vanaf ongeveer 5 jaar leeftijd zijn vaak beschermd doordat zij meestal al eerder met de kiem in contact zijn geweest en een zekere immuniteit hebben opgebouwd. De bacterie overleeft slecht in de omgeving, maar kan langer overleven in etter of in een donkere stal met hoge vochtigheid. Overbezetting, het samenvoegen van dieren met verschillende herkomst en stress kunnen het aanslaan van droes in de hand werken. Een dier wat eenmaal droes heeft doorgemaakt kan nog circa 2 maanden uitscheider zijn van de bacterie. De incubatietijd is tussen de 2 dagen en 3 weken.

Wat zijn de symptomen van droes?

De symptomen van droes zijn:

  • koorts
  • neusuitvloeiing, eerst waterig, daarna etterig
  • zwelling en abcesvorming van de lymfeklieren tussen en achter de kaaktakken
  • slikproblemen door de zwelling
  • hoesten en benauwdheid


Herstel treedt meestal na ongeveer een maand op, alhoewel in ernstige gevallen soms wel drie maanden nodig is. Een ernstige complicatie treedt op wanneer de bacterie ook andere lymfeklieren in het lichaam aantast. Bij deze groep is de sterfte kans vele malen hoger dan bij e 'gewone' droes.

Hoe is de behandeling van droes?

Alleen in een heel vroeg stadium kan droes behandeld worden met antibiotica. Omdat dit eerste stadium bijna altijd gemist wordt is het voor deze behandeling vaak te laat. Wanneer zich reeds abcessen hebben gevormd is de behandeling met antibiotica uit den boze en moeten de abcessen rijpen. Eventueel kan de dierenarts de abcessen openen waarna het geopende abces enkele dagen gespoeld kan worden.

Overige handelingen na het ontdekken van droes:

  • het besmette paard moet worden geïsoleerd van de rest
  • andere dieren in de stal dienen goed gecontroleerd te worden (temperatuur)
  • mensen die het besmette dier verzorgen dienen een goede hygiëne te hanteren
  • mensen die al dan niet beroepsmatig met vreemde paarden werken (hoefsmit, dierenarts) dienen ook een goede hygiëne te hanteren

Wat kunnen we preventief doen tegen droes?

Naast alle maatregelen die we adviseren nadat droes is ontdekt bij een paard bestaat de mogelijkheid uw paard of pony te vaccineren tegen droes. Vaccinatie dient tweemaal toegediend te worden met vier weken tussentijd en de beschermingsduur is circa drie maanden. De vaccinatie kan worden toegepast vanaf een leeftijd van vier maanden en het vaccin wordt toegdiend door injectie in de bovenlip.