De grote bloedworm (Strongylus vulgaris) is 2 tot 5 cm groot en is door een adequate ontworming de afgelopen 15 jaar steeds minder belangrijk geworden. Op veel paardenbedrijven en maneges komt  hij dan ook niet meer voor.

Levenscyclus

De infectieuze larfjes worden bij het grazen door het paard opgenomen. Bij aankomst in de dikke darm penetreren de larven direct de darmwand en verplaatsen zich via de slagaders van de dikke darm naar de aorta. Eenmaal aangekomen in de aorta vervellen de larven zich en gaan zij via de bloedbaan weer terug naar de dikke darm waar zij wederom de darmwand passeren. Wanneer zij in het darmlumen zelf zijn aangekomen ontwikkelen zij zich tot volwassen wormen. Deze volwassen wormen produceren vervolgens eitjes die met de mest uitgescheiden worden en is de cyclus rond.

Symptomen

Het grootste probleem bij de grote bloedworm is dat er een grote ophoping van larven ontstaat op de plaats waar de darmslagader uit de aorta komt. Op deze plek raakt de darmslagader verdikt en ontstoken. Van hieruit kan ontstekingsmateriaal los raken en via de bloedbaan elders kleinere bloedvaatjes afsluiten met een infarct tot gevolg. Hierdoor zal een stukje darmwand afsterven wat vaak gepaard gaat met heftige koliek en soms zelfs sterfte. Andere symptomen zijn diarree en vermagering.