De vraag van 16 april 2013 luidt:

"Wij hebben een Berner sennen-pup van 14 weken oud met een alvleesklierprobleem. Hij krijgt hiervoor het medicijn Zymoral©. Moet hij dit zijn hele leven gebruiken?"

Antwoord van Frank:

"Dat hangt een beetje af van het soort alvleesklierprobleem. De alvleesklier (pancreas) is een orgaan wat verschillende enzymen maakt. De belangrijkste zijn lipase, amylase en trypsine. Deze enzymen zijn van belang om voedsel in de darm te verteren.

Wanneer de alvleesklier ontstoken raakt spreken we van een pancreatitis. Er zijn twee vormen van pancreatitis:

  • acute pancreatitis waarbij de enzymen al in de alvleesklier actief worden en niet pas in de darm. De enzymen zullen gezond alvleesklierweefsel gaan verteren.
  • chronische pancreatitis waarbij de alvleesklier door verkalking en verbindweefseling onvoldoende enzymen maakt.

lees meer over alvleesklierproblemen...


lees meer over acute en chronische pancreatitis...

 

Wanneer de alvleesklier zo beschadigd is dat deze in het geheel geen enzymen meer maakt spreken we doorgaans van exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) en zal men het tekort aan verteringsenzymen moeten aanvullen. Eén van de middelen die we daar voor hebben is het door u genoemde Zymoral©. Dit is een pancreaspoeder wat bestaat uit verteringsenzymen zodat de hond toch zijn voedsel kan verteren.

Bij jonge honden komen we echter ook een aangeboren afwijkende alvleesklierfunktie tegen. Bij deze categorie produceert de alvleesklier geen of onvoldoende enzymen. Ook deze groep honden kan met Zymoral© worden behandeld.

Als laatste wordt Zymoral© ook gebruikt bij honden die herstellende zijn van een acute pancreatitis die nog onvoldoende enzymen maken.

Om op uw vraag terug te komen; wanneer uw pup leidt aan een aangeboren EPI zal de behandeling levenslang zijn. Wanneer hij herstellende is van een acute alvleesklierontsteking kan de behandeling tijdelijk zijn op het moment dat de herstelde alvleesklier weer voldoende enzymen produceert"


lees meer over exocriene pancreas insufficiëntie (EPI)...