De vraag van 14 mei 2013 luidt:

"Wij hebben een vierjarige kater die regelmatig overgeeft. Er komt dan meestal alleen een beetje slijm. Hij kucht ook vaak. Volgens onze dierenarts heeft hij last van haarballen. We hebben daar een pasta voor gekregen maar het knapt nog niet erg op. Hij is ook benauwd. Wat zijn haarballen en wat moeten we nu doen?"
 

20150924 101941Uitgebraakte haarballen

 

Antwoord van Frank:

"Katten zijn een groot gedeelte van de dag bezig met het verzorgen van hun vacht. Ze likken de dode haren op die in hun maagdarmkanaal terecht komen. Dit opgenomen haar vormt een onverteerbare massa die ze vervolgens uitbraken of uitpoepen. Veel katten lukt het niet om deze haarballen kwijt te raken. Ze worden misselijk, hebben een opgezette buik en proberen over te geven zonder dat er wat komt. We noemen dit wel 'loos' braken. Eén van de oplossingen voor een haarbalprobleem is het geven van de door u genoemde pasta. Deze pasta bestaat uit vaseline met een smaakje en zorgt ervoor dat de haren wat makkelijker bij elkaar worden 'geveegd' in de darm om vervolgens het lichaam via de ontlasting of via braken te verlaten.


Lees meer over haarballen....Het toedienen van deze pasta is meestal voldoende om het probleem aan te pakken. In zeldzame gevallen zal behandeling met paraffine of zelfs een chirurgische ingreep moeten worden overwogen. In uw geval is het raadzaam om door de dierenarts te laten onderzoeken of uw kat last heeft van een hardnekkig haarbalprobleem of dat er een heel ander ziektebeeld aanwezig is wat het kuchen en de benauwdheid veroorzaakt, zoals bronchitis of een hartkwaal".