De vraag van 21 mei 2013 luidt:


"Vorige week is mijn hond bij jullie geopereerd. Hij had een lelijke tumor op zijn voorpoot die jullie verwijderd hebben. Het gaat hartstikke goed met hem, en de wond geneest mooi. Er is mij alleen bij het ophalen van de hond verteld dat de hechtingen vanzelf op zouden lossen, maar ik zie nog steeds van die paarse draadjes. Klopt dit wel?"

Hechtmateriaal1

 

Antwoord van Frank:

"Ja, dat klopt. Wij gebruiken het oplosbare hechtmateriaal Vicryl©. Dit is een synthetische resorbeerbare hechtdraad die gevlochten is. Vicryl is het meest gebruikte hechtmateriaal. Door de gevlochten structuur is het goed hanteerbaar en te knopen. Het bevat een speciale coating waardoor het gemakkelijk door het weefsel glijdt en geeft daardoor weinig weefselreactie.

Vicryl is er in verschillende dikten en het heeft na 14 dagen nog 75% van de oorspronkelijke treksterkte; na 21 dagen is dat nog 50% en na 28 dagen nog 25%. Het oplossen van het hechtmateriaal vindt plaats door hydrolyse op de plaats waar het hechtmateriaal contact maakt met het weefsel, met de hond. Deze hydrolyse is nauwelijks weefselirriterend en volledige resorptie van het materiaal treedt na 56-70 dagen op. Het kan dus voorkomen dat u wel de draadjes van de hechtingen ziet, maar dat aan de binnenkant de hechtingen al aan het oplossen zijn.

In uw geval is het normaal dat u nog hechtdraadjes ziet. De meeste gehechte wonden zijn na 10-14 dagen genezen. Hoewel het oplossen van de hechtingen veel langer kan duren, is het niet nodig om de hechtingen te verwijderen. Mocht de hond er last van krijgen of aan de hechtingen gaan likken na die eerste 14 dagen, dan is het een kleine moeite de hechtingen te verwijderen, ze hebben immers geen funktie meer."