De vraag van 4 juni 2013 luidt:

"Ik heb een boerboel van bijna drie jaar die volgens mijn dierenarts artrose heeft in zijn beide polsgewrichten. Wat kan ik daar aan doen?"

 

Antwoord van Frank:

"Artrose of slijtage is een degeneratieve aandoening van één of meerdere gewrichten. Het proces van artrose houdt zichzelf in stand en er zal een neerwaartse spiraal ontstaan die niet te stoppen is. De oorzaken van artrose zijn velerlei. Trauma (ongeluk), ontstekingen, aangeboren afwijkingen en ontwikkelingsstoornissen zijn nogal eens de oorzaak van artrose. Bekend is de heupdysplasie en de elleboogdysplasie.

Het proces van artrose is wel te beïnvloeden door:

  • Aangepaste beweging (niet springen, kappen, draaien, traplopen etc.)
  • Ontstekingsremmers/pijnstillers (NSAID's)
  • Regulatie lichaamsgewicht (overgewicht terugdringen)
  • Toedienen supplementen als chondroïtinesulfaat en glucosamine

 

De mate van beweging bepaalt vaak de ernst van de klachten. Snelle bewegingen, springen en traplopen zijn extra belastend. Het toedienen van pijnstillers hebben naast een pijnverlichtend effect óók een positief effect op het kraakbeen in het gewricht en helpt zo mee de negatieve spiraal te doorbreken. Het reguleren van het lichaamsgewicht zal er toe leiden dat de extra kilogrammen niet meer als extra belasting op de gewrichten terecht komt. De supplementen waarin chondroïtinesulfaat en glucosamines aanwezig zijn kunnen de kwaliteit van het kraakbeen verbeteren en zullen zo bijdragen aan gezondere gewrichten."

 

 Lees meer over artrose....

Lees meer over gewrichtsproblemen...