De vraag van 18 juni 2013 luidt:


"Is het echt zo erg om een hond bij zomerdag kortdurend in de auto met de raampjes op een kier achter te laten?"

 

 

 

Antwoord van Frank:


"Ja, dat is zeer onverstandig om te doen. Honden kunnen hun warmte veel moeilijker kwijt dan de mens. Honden kunnen slechts via de voetzooltjes zweten en raken hun overtollige warmte voornamelijk kwijt door middel van hijgen. In een geparkeerde auto die in de zon staat zal de temperatuur binnen een kwartier oplopen tot 50° Celsius. Het hijgen wat de hond in die situatie zal gaan doen verhoogd deze temperatuur alleen maar en verandert de auto vrij snel in een oven.
 

Het is belangrijk om te beseffen dat een raampje op een kier onvoldoende ventileert om de temperatuur onder controle te houden, en een auto die in de schaduw neer gezet wordt zal door de verandering van de stand van de zon wel degelijk in de zon terecht komen.

Wanneer een hond oververhit is zal zijn lichaamstemeperatuur (normaal 38.0-39.0° Celsius) sterk stijgen. Boven de 42° Celsius veranderen lichaamseiwitten onherstelbaar van structuur (als een ei wat gekookt wordt) en deze schade zal vaak tot grote problemen en niet zelden tot coma en de dood leiden.

Wanneer een hond oververhit is is het zaak hem zo snel mogelijk te koelen en neem zeker contact op met de dierenarts. Wat u zelf kunt doen:

  • verplaatsen naar koele plek
  • afkoelen met water (zet hem maar rustig onder de koude kraan)
  • geen natte lappen gebruiken, hiermee sluit je de warmte juist op
  • overgieten met spiritus of een ander alcoholhoudende vloeistof. (pas wel op met vuur!)

Het laatste advies is qua afkoeling het allerbeste omdat de alcohol snel warmte aan het lichaam onttrekt maar kan ook gevaarlijke situaties opleveren.

Wanneer u een hond in een auto tegen komt die oververhit dreigt te raken is het verstandig om direct de politie en de dierenambulance te waarschuwen. Zelf het ruitje inslaan is uiteraard ook mogelijk, maar ligt juridisch gezien wat lastiger. In ernstige gevallen zal het inslaan van het ruitje gezien worden als 'zaakwaarneming' om de hond te redden; u handelt in het belang van een ander.

 

Lees meer zomertips....