De vraag van 1 juli 2013 luidt:


"Onze hond heeft allerlei pukkels, blaasjes en korstjes op zijn kin. Volgens kennissen is dat een krentenbaard. Wat is het en wat moet ik nu doen?"

Krentenbaard


Antwoord van Frank:


"Het klinkt inderdaad als een krentenbaard. De krentenbaard of impetigo is een huidontsteking die veroorzaakt wordt door bepaalde bacteriën, met name Staphylococcen en Streptococcen. Deze bacteriën komen ook op een gezonde hondenhuid voor en veroorzaken normaliter geen problemen. Wanneer de huid beschadigd raakt kunnen deze bacteriën de huidontsteking veroorzaken. Hoewel de naam doet vermoeden dat de krentenbaard alleen op de kin voorkomt kan het in principe overal voorkomen. Vaak zien we het aan de lippen, de kin, rond de ogen, maar ook op de buik, in de liezen en in de oksels.  De krentenbaard is vooral een aandoening bij jonge honden tot één jaar leeftijd, maar het kan ook op latere leeftijd problemen geven. Dit zijn dan meestal honden met een andere huidaandoening waarbij de impetigo secundair optreedt.
 

De oorzaak van de krentenbaard is niet geheel duidelijk. We weten dat wondjes de porte d'entree zijn voor de bacteriën, en men vermoedt dat onderliggende ziekten het proces versnellen. Hierbij moeten we denken aan slechte voeding, slechte verzorging, andere huidproblemen en een verminderde afweer door andere ziekten. We zien de krentenbaard vaak bij honden die veel graven, hetgeen gemakkelijk wondjes aan de neus en bek oplevert.

De krentenbaard is een besmettelijke ziekte. Er zijn veel bacteriën aanwezig is de ontstekingsprocessen en pukkeltjes en wanneer deze kapot gaan komen er veel bacteriën vrij. Het is verstandig om een bezoekje te brengen aan de dierenarts zodat de krentenbaard behandeld kan worden met een antibacteriële shampoo en met antibiotica."