De vraag van 3 september 2013 luidt:

"Ik zie zojuist een wilde muis door mijn kamer lopen die een aantal tabletjes valium® heeft opgegeten. Kan dat kwaad voor de muis?"


Antwoord van Frank:


"Valium® is de merknaam van de stof diazepam welke behoort tot de groep van de benzodiazepines. Het is een humaan kalmerings- en slaapmiddel wat ook een spierontspannend effect heeft. Het werd in de jaren zeventig en tachtig veel gebruikt omdat het 'ongevaarlijk' zou zijn. Tegenwoordig wordt het veel minder snel ingezet en kiest men vaker voor stoffen die korter werken. Ook in de diergeneeskunde gebruiken we diazepam. Bij ons wordt het voornamelijk ingezet bij de behandeling van epilepsie en om een hond of kat uit een status epilepticus te halen.

 
Diazepam


Lees meer over epilepsie...

 

Diazepam heeft een zeer grote therapeutische breedte. Dit wil zeggen dat een eenmalige hoge dosering geen grote gevolgen zal hebben. Dus ook voor de gezondheid van de muis zou ik me niet veel zorgen maken. De muis zal zeer waarschijnlijk sloom en slap worden en lekker gaan liggen slapen. U kunt dit goed gebruiken om de muis weer netjes buiten te zetten.

In zijn algemeenheid is het raadzaam om, wanneer uw hond of kat iets opeet wat niet voor hem bedoelt is, direct de dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan u vertellen of u zich wel of geen zorgen moet maken en kan u ook vertellen welke stappen er ondernomen moeten worden. Zo kan het zinvol zijn om de hond te laten braken, of juist niet. Bekende vergiftigingen zijn chocola, antivries en druiven."

 

Lees meer over vergiftigingen in de vergiftigingenlijst...


Lees meer over chocolade vergiftiging...