De vraag van 10 september 2013 luidt:


"Ik hoor u net over de uitbraak van kattenziekte in de omgeving van Den Helder praten en vraag mij af of het nog zinvol is om mijn oude kat van 13 jaar te laten inenten. Ik heb namelijk ooit gehoord dat het vaccineren van die oude katten niet meer hoeft. Klopt dat?"

 
 

Antwoord van Frank:


"We zijn vorige week inderdaad opgeschrikt door een grote uitbraak van kattenziekte onder katten in de omgeving van Den Helder. Kattenziekte is een zeer ernstige besmettelijke virusziekte die gekenmerkt wordt door hevige maagdarmklachten; braken en bloederige diarree. De ziekte heeft een zeer hoog sterftecijfer. Bij kittens zal helaas bijna 100% van de zieke dieren overlijden en bij volwassen katten ongeveer 70-80%. Zieke dieren kunnen slechts symptomatisch behandeld worden met ontstekingsremmers, antibiotica en infusen, maar ondanks dat zal het merendeel sterven. Een tweede probleem met kattenziekte is dat het virus zeer resistent in de omgeving kan blijven. Dit betekent dat een huis jarenlang infectieus kan blijven voor nieuwe katten. het virus is alleen met hypochloriet (bleekmiddel) goed te doden.


Lees meer over kattenziekte...

 

Een zeer effectieve manier om een kat tegen kattenziekte te beschermen is vaccinatie. Jonge kittens worden rond de 9e levensweek gevaccineerd en vervolgens minimaal iedere twee jaar tegen kattenziekte. Het kattenziektevaccin geeft namelijk een bewezen immuniteit van ten minste twee jaar, mogelijk zelfs langer. Wanneer ongeveer 70% van de kattenpopulatie adequaat gevaccineerd is zullen er geen uitbraken optreden omdat er dan onvoldoende gevoelige dieren aanwezig zijn om de infectie te onderhouden en te verspreiden.

Om op uw vraag terug te komen; het is erg verstandig om een oude kat adequaat te vaccineren. Juist bij oudere katten zal de eigen afweer lager zijn dan bij gezonde jonge katten en ook bij deze categorie werkt het vaccin ongeveer twee jaar. Men vraagt ons vaak of het wel nodig is om katten te vaccineren tegen een ziekte die zo weinig voorkomt als kattenziekte. Ons antwoord is net andersom; OMDAT we zo goed vaccineren komt deze vreselijke ziekte zo weinig voor. Gelukkig!"


Lees meer over vaccinatie...