De vraag van 17 september 2013 luidt:


"We hebben een jonge poes van 7 maanden oud en die is al een week hartstikke krols. Ze kruipt over de grond, miauwt de hele dag en steekt haar achterwerk in de lucht. We worden er stapelgek van. Kan ze gesteriliseerd worden nu ze krols is?"


Antwoord van Frank:

"Ja. Het is geen probleem om een poes tijdens de krolsheid te steriliseren. In tegenstelling tot de hond, waarbij we een teef liever niet tijdens de loopsheid steriliseren, is het bij de kat geen enkel probleem. Het is in uw geval ook wel verstandig, omdat de krolsheid nog wel even kan duren en dat kost u uw nachtrust. 

Normaliter wordt een poes in het begin van jaar krols onder invloed van het langer worden van de dagen. Dit heeft tot gevolg dat de kittens in het voorjaar worden geboren wanneer er voldoende warmte en voedsel is. Poezen worden tussen de 6e en 9e levensmaand voor de eerste keer krols. Tijdens de krolsheid verspreidt de poes bepaalde hormonen waarmee ze katers probeert te lokken. Poezen hebben geen mooie cylcus zoals veel andere dieren met op regelmatige tijden een eisprong. Poezen hebben een geïnduceerde eisprong wat wil zeggen dat de eisprong pas plaats vindt als ze door de kater gedekt wordt. Voor een solitair levend dier is dit natuurlijk een zeer effeciënte manier omdat iedere dekking in principe tot een dracht leidt. Altijd prijs dus. Hoewel de natuur de kittens het liefst in het voorjaar of in de zomer geboren wil laten worden, zijn er rassen die soms wel een heel jaar krols blijven. De siamees is hiervan een voorbeeld.

In uw geval zal de krolsheid niet tot een dekking en dus ook niet tot een dracht leiden. De poes zal daarom over een lange periode krols blijven en het is daarom verstandig haar te laten steriliseren. Bij deze ingreep worden via een buikoperatie de beide eierstokken verwijderd.

 

 

Het vroeg laten steriliseren heeft naast het stoppen van de krolsheid en het voorkomen van een dracht ook medische voordelen. Zo wordt het risico op melkkliertumoren drastisch verminderd."

 

Lees meer over voortplanting en fokkerij bij de kat...


Lees meer over de sterilisatie van de poes...

 

Bekijk de fotoreportage van de sterilisatie van de poes...