De vraag van 23 september 2013 luidt:


"Onze hond heeft een aantal dagen met zijn kop geschud en geklapperd met zijn oren en nu zien we dat zijn linker oor ineens heel dik geworden is. Hij houdt zijn kop scheef en zijn oor hangt naar beneden. Wat is dit?"

20150901 093618


Antwoord van Frank:


"Uw verhaal is erg suggestief voor een bloedoor of othaematoom. Een bloedoor ontstaat doordat een bloedvaatje in de oorschelp kapot gegaan is en is gaan bloeden. Het bloed hoopt zich op tussen het kraakbeen en de huid van het oor en dat ziet er uit als een dikke oorschelp die door zijn gewicht vaak gaat hangen. Honden hebben hier last van omdat het jeukt en het oor voelt zwaar aan. Een bloedoor ontstaat door klapperen, schudden, schuren of ergens tegen aan slaan. Eén van de meest voorkomende oorzaken van een bloedoor is een oorontsteking. Door de oorontsteking schudden en klapperen de dieren met de oren waardoor de kans toeneemt dat zo'n bloedvaatje knapt.

De beste oplossing is het operatief herstellen van het bloedoor. Bij deze ingreep wordt de oorschelp geleegd en zal met een groot aantal hechtingen de bloeding gestelpt worden.


Een alternatief is de oorschelp aan prikken, te legen en er een corticosteroid in te spuiten. Deze methode moet enkele malen herhaald worden en er is een categorie die uiteindelijk alsnog geopereerd moet worden. Om deze redenen adviseren wij het aanprikken van een bloedoor niet, maar kan bij oudere honden waar het narcose-risico mee gaat wegen een alternatief zijn.

Niets doen is geen optie. Het lichaam zal de bloeding uiteindelijk oplossen, maar dit gaat in de regel gepaard met bindweefselvorming en resulteert meestal in het ontstaan van een bloemkooloor. Dit is een meer of minder 'verschrompeld' oor zoals we dat bij boksers, rugby-spelers en worstelaars regelmatig zien die klappen op hun oren krijgen.

Dat uw hond al een aantal dagen schudde met de kop is een duidelijke aanwijzing dat er een oorprobleem aanwezig waardoor het bloedoor is ontstaan. Het zal voor zich spreken dat ook deze oorontsteking behandeld moet worden voor een goede genezing."

 

Lees meer over het othaematoom bij de hond...