De vraag van 29 oktober 2013 luidt:


"Mijn hond van 20 kg heeft zojuist een kwart appeltaart opgegeten en nu las ik eens dat rozijnen giftig zijn voor een hond. Wat moet ik nu doen?"


Antwoord van Frank:

"Rozijnen (en druiven) zijn inderdaad giftig voor de hond. We weten niet precies welke stof hiervoor verantwoordelijk is en vergiftigingen zijn tot op heden alleen bij honden waargenomen en niet bij katten. De individuele gevoeligheid tussen honden lijkt ook erg te verschillen. De eerste tekenen van vergiftiging zijn braken en diarree, meestal in de eerste 6 tot 12 uur na opname. Andere symptomen zijn:

  • niet eten
  • buikpijn
  • uitdroging
  • rillen
  • sloomheid
  • veel drinken
  • slapte

In sommige gevallen kan acuut nierfalen ontstaan waardoor de urineproduktie sterk vermindert of helemaal stopt. Dit gebeurt meestal binnen 24-72 uur na opname. Deze laastste categorie heeft een slechte prognose.

Gemiddeld genomen wordt 32 gram druiven/per kg lichaamsgewicht en 11-30 gram rozijnen/kg lichaamsgewicht als giftig beschouwd. Er van uitgaande dat een gemiddelde appeltaart ongeveer 70 gram rozijnen bevat en uw hond 20 kg weegt, zal de giftige hoeveelheid ongeveer 220-600 gram rozijnen zijn. Een kwart appeltaart bevat slechts 17.5 gram rozijnen dus in uw geval zou ik me over de hoeveelheid rozijnen niet al te druk maken. Het toedienen van bijvoorbeeld Norit kan uit voorzorg gedaan worden. Mocht u toch twijfelen over de hoeveelheid rozijnen dan bestaat de mogelijkheid om de hond te laten braken zodat de appeltaart met rozijnen de maag weer verlaat. Het laten braken van een hond na opname van een potentieel giftige stof heeft alleen zin als dit snel gebeurt na opname, en we hanteren meestal een termijn van een half tot een heel uur."

 

lees meer over vergiftigingen...