De vraag van 10 december 2013 luidt:


"Onze hond heeft over zijn hele vacht al jarenlang kleine witte schilfertjes. Zijn huid is ook erg vet en hij heeft daar last van. Onze dierenarts kan geen oorzaak vinden voor dit probleem. We wassen hem nu regelmatig, maar dat heeft tot nu toe nog niet zo veel effect. Wat moeten we doen?"

 

Antwoord van Frank:


"Het beeld wat u beschrijft klinkt als seborroe. Seborroe is een chronische aandoening van de huid waarbij de talgproduktie verstoord is door een ontregeling van normale huidbarrière. Er kan overmatige schilfering plaatsvinden en de huid kan erg vet, of juist erg droog worden.

De huid is een belangrijk onderdeel van een hondenlichaam. De huid vormt de barrière tussen het lichaam en zijn omgeving. De huid houdt ziekteverwekkers tegen, voorkomt uitdroging en biedt bescherming.

De huid is opgebouwd uit drie lagen:

1) epidermis of opperhuid (A). Deze bovenste laag van de huid bevat pigment- en hoorncellen. De pigmentcellen bepalen de kleur van de huid en de hoorncellen groeien in ongeveer drie weken totaan de oppervlakte en schilferen dan af. Dit is een continu proces.

2) dermis of lederhuid (B). De middelste laag van de huid bestaat uit bindweefsel en bevat talgklieren, een enkele zweetklier, haarfollikels, lymfevaten, bloedvaten en zenuwen. Talgklieren produceren talg wat het haar en de opperhuid vettig houdt zodat deze beter waterafstotend blijft. Zweetkliertjes zitten bij de hond, in tegenstelling tot de mens, vooral in de poten bij de voetzooltjes. Honden kunnen daarom niet zo goed zweten als de mens. Honden gaan vooral hijgen om warmte kwijt te raken.

3) subcutis of onderhuids bindweefsel (C). De onderste laag bestaat uit bindweefsel en vetcellen. Hier wordt energie opgeslagen en beschermt tegen kou en stoten. Deze laag vormt de scheiding tussen de huid en de structuren daaronder zoals spieren en pezen.


De normale huidbarière kan verstoord raken door inwendige of uitwendige oorzaken. Inwendige oorzaken zijn bijvoorbeeld hormonale veranderingen of een stofwisselingsziekte. Ook komen we erfelijke verstoringen van de huidbarière tegen.

Uitwendige oorzaken voor een verstoring kunnen zijn:

  • allergiën/atopiën
  • huidparasieten als vlooien en mijten
  • huidschimmels
  • bacteriële huidinfecties

Ook het (goedbedoelde) wassen van de vacht met verkeerde, te veel ontvettende shampoos kan ook een oorzaak van de disbalans zijn.


Wanneer de balans eenmaal verstoord is is het voor de huid erg moeilijk om de beschermende funktie te herstellen. Allereerst is het belangrijk om een eventueel onderliggend probleem op te sporen en te behandelen. Tevens kan een ondersteunende behandeling met speciale shampoos of sprays worden ingesteld om de huidbarière te herstellen en de vicieuze cirkel van seborroe te doorbreken. In uw geval zou ik willen adviseren om met uw dierenarts stapsgewijs alle mogelijke oorzaken uit te sluiten of te bevestigen en op die manier de onderliggende oorzaak te achterhalen en te behandelen. Indien die niet gevonden wordt kunt u slechts met speciale shampoo de hond wassen en afhankelijk van de ernst van de klachten een medicinale therapie instellen. Allemaal gericht om de cirkel te doorbreken."

 

 Lees meer over huidproblemen...