De vraag van 17 december 2013 van Rene Walhout zelf luidt:


"Frank, je noemt zojuist een aantal gevaarlijke situaties voor onze huisdieren die juist rond de kerstdagen een rol kunnen spelen, maar wat was er ook al weer met lametta?"

 
Antwoord van Frank:


"Lametta is kerstversiering wat bestaat uit lange, dunne, vaak glinsterende lintjes in de meest mooie kleuren. Het wordt gebruikt als kerstboomversiering. De bekende kerstboomslingers zijn ook gemaakt van (kortere) stukjes lametta en er bestaan zelfs hele kerstbomen van deze kleurige, glinsterende sliertjes.

Vooral katten worden aangetrokken door lametta en zullen er mee willen spelen, net zoals katten ook graag met een bolletje wol spelen.  Katten kunnen hierbij ook lametta binnen krijgen. Een kattentong bevat op het oppervlak allemaal 'weerhaakjes' die naar achteren gericht zijn en die het uitspugen van sliertjes lametta bemoeilijken. De kat kan dan meestal niet veel meer doen dan de lametta doorslikken. Kluwen lametta kunnen vervolgens ernstige darmobstructies veroorzaken die niet zelden operatief opgelost moeten worden."

Lees meer over de gevaren rond Kerst en Oud en Nieuw....