De vraag van 24 december 2013 luidt:


"Onze kat van zeven jaar niest de hele dag. Hij kwijlt ook wat meer, heeft minder eetlust en is duidelijk niet zich zelf. Hij is slomer dan normaal en erg aanhalig. Zijn oogjes lijken ook wat rood. Wat moet ik doen?"


Antwoord van Frank:


"De combinatie van rode oogjes en niezen past het beste bij een niesziekte-infectie. Niesziekte is een veel voorkomende infectieziekte bij de kat. Het wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën en geeft vooral problemen met de luchtwegen.

Veel voorkomende symptomen zijn:

  • niezen
  • ontstoken ogen
  • neusuitvloeiing
  • zweren op de tong
  • koorts
  • niet eten en drinken


Niesziekte is een besmettelijke ziekte die overgedragen wordt van kat op kat door direct kontact maar ook via de lucht doordat dieren elkaar aanniezen of hoesten. Op plaatsen waar veel (verschillende) katten bij elkaar komen (asiels, pensions, catteries) kan niesziekte gemakkelijk verspreid worden. Een daling van de eigen afweer door bijvoorbeeld stress of een andere ziekte kan de reden zijn dat een niesziekte-infectie aanslaat. Het is verstandig om de niesziekte-infectie te bestrijden met ontstekingsremmers en antibiotica. Katten verliezen door de verstopte neus vaak hun reuk en een kat die niet meer ruikt zal stoppen met eten. Met name deze categorie moet goed behandeld worden omdat de niet-meer-etende kat snel zieker en ziekter wordt. Zelfs dwangvoederen kan dan een optie zijn. Het is dus sowieso raadzaam om een bezoekje aan de dierenarts te brengen."


lees meer over niesziekte...