De vraag van 18 februari 2014 luidt:


"Wij hebben een Berner sennenhond van 65 kg en die heb ik een paracetamolletje gegeven omdat hij pijn had. Nu las ik laatst dat dat uit den boze is. Klopt dat?"


Antwoord van Frank:


"Nee, dat klopt niet. Paracetamol is een pijnstiller die aan honden gegeven kan worden. Het zijn juist katten die geen paracetamol mogen hebben omdat zij het enzym missen om paracetamol af te breken. Bij een dosering van 20mg/kg lichaamsgewicht treden bij katten al vergiftigingsverschijnselen als braken, benauwdheid en sufheid op. Bij de hond is dat niet zo en zien we pas vergiftigingsverschijnselen bij een opname van 150mg/kg lichaamsgewicht. Als veilige dosering wordt voor de hond 15mg/kg lichaamsgewicht aangehouden, maximaal drie keer daags. Dus voor uw hond zou dat 975mg zijn, dat zijn bijna twee tabletten van 500mg.

Hoewel het geven van een lage dosering paracetamol bij de hond geen kwaad kan en een pijnstillend effect heeft adviseren wij het geven van paracetamol niet. Op dit moment zijn er diverse veilige pijnstillers op de markt die speciaal voor de hond zijn gemaakt en die beter aansluiten bij de anatomie en fysiologie van de hond en de aandoeningen die om een pijnstiller vragen."

Lees meer over paracetamol in de Vraag van de Week van 12 november 2013...