De vraag van 4 maart 2014 luidt:

 

"Onze hond likt veel onder zijn staart en hij rent ook vaak achter zijn eigen staart aan. Het valt ons op dat het onder zijn staart wat viezig wordt. Kan het zijn dat hij op deze manier zijn eigen anaalklieren leegt?"

Antwoord van Frank:


"Anaalklieren zijn twee klieren die aan weerszijden van de anus zitten. Ze bevatten een grijsbruine tot gelige vloeistof die waterdun tot stopverf-achtig kan zijn. Meestal stinkt deze inhoud. De anaalklierinhoud heeft een belangrijke signaal- en markeerfunktie. Iedere keutel die de hond verlaat zal op mechanische wijze de klieren een beetje leegdrukken zodat de keutel de specifieke geur meeneemt. Zo weten de honden in de buurt van wie de keutel is. Wanneer de klieren onvoldoende leeggedrukt worden zal de inhoud in de klieren ophopen en dat zal irritatie geven. Honden met overvulde anaalklieren gaan over het algemeen 'sleetje rijden'; ze schuren met hun achterwerk over de grond. Ook likken ze vaak onder de staart.

Het is niet zo dat een hond bewust de klieren leegt door er aan te likken, meestal is het likken juist een teken dat de klieren overvuld zijn. Het zal ongetwijfeld een keer gebeuren dat door het likken de klier zich leegt, maar dat is niet met voorbedachte rade. In uw geval kan het zinvol zijn om de dierenarts te vragen of hij/zij de klieren zou kunnen controleren en eventueel zou kunnen legen."

Lees meer over anaalklierproblemen...