De vraag van 29 april 2014 luidt:

 

"Onze kat komt dagelijks met teken thuis. We proberen ze snel te verwijderen, maar hij krijgt op de plek waar de teek gezeten heeft lelijke korsten en plekken. Kan een kat ook de ziekte van Lyme krijgen?"


Antwoord van Frank:

"Er is weinig onderzoek gedaan naar het voorkomen van de ziekte van Lyme bij de kat en er zijn zeer weinig gevallen bij de kat beschreven. Wat we wel weten is dat een hoog percentage katten antistoffen heeft tegen Borrelia burgdorferi, de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt, zonder er ziek van te zijn. Deze katten hebben dus wel contact gehad met deze bacterie, maar hebben geen ziekteverschijnselen ontwikkeld. Het lijkt erop dat het immuunapparaat van de kat deze bacterie goed de baas kan, dit in tegenstelling tot de mens.

Op dit moment is er slechts één middel wat een tekendodend effect heeft, zij het beperkt, en dat zijn de middelen op basis van fipronil. Het verwijderen van teken is vooralsnog een zeer effectieve manier om teken te bestrijden bij de kat. Sommige katten ontwikkelen lelijke ontstoken plekken op de plaats waar de teek gezeten heeft. Het is in die gevallen raadzaam om de kat te behandelen met een antbiotica-kuur."

 

Lees meer over teken bij de kat in de Vraag van de Week van 31 mei 2011...

Lees meer over de ziekte van Lyme bij de kat...Lees meer over teken....