De vraag van 19 oktober 2010 luidt:

"Ik heb twee katten die beiden keurig iedere maand worden onvlooid volgens de bijsluiter van het middel dat ik gebruik. Mijn ene kat heeft nergens last van, terwijl de andere kat veel jeuk heeft, een kale rug krijgt en als ik hem over de rug aai, voel ik allemaal roofjes en korstjes. Ik zie op deze kat geen vlooien, maar wel een enkel vlooienpoepje. Hoe kan dit?"

Vlooienallergie4


Antwoord van Frank:

"Er van uitgaande dat het middel dat u gebruikt voldoende werkzaam is tegen vlooien en u dit middel op de correcte manier toepast, heeft uw ene kat zeer waarschijnlijk last van een vlooienallergie. Dit wil zeggen dat hij allergisch is voor het speeksel van de vlo. Wanneer een vlo deze kat bijt, zal er een enorme allergische reactie in gang gezet worden die gepaard gaat met veel jeuk, bijten en krabben. De beet van één enkele vlo is al voldoende om deze hele reactie op te wekken. De andere kat heeft deze allergie niet en bij deze kat is de behandeling voldoende.

Advies: gebruik een vlooienmiddel wat de vlo doodt voordat deze bijt, dus een middel wat niet in het bloed van de kat opgenomen wordt. Bij deze middelen zal de vlo moeten bijten om in contact te komen met het vlooienmiddel, en dan zijn we bij de kat met de vlooienallergie al te laat. Pas het vlooienmiddel op de correcte manier toe. Wanneer de kat onverhoopt toch allergische klachten ontwikkelt (en dat zien we helaas af en toe bij een volledig correcte behandeling) dan kan de dierenarts een anti-allergiemiddel inspuiten waardoor de kat snel van de jeuk af is en de huid kan herstellen".

 

Lees meer over vlooien...