De vraag van 17 augustus 2010 luidt:

"Ik heb een niet-gecastreerde Duitse Staande reu van 9 jaar. Het gaat erg goed met hem, hij is topfit. Sinds enkele weken zie ik echter dat hij veel tijd nodig heeft om te poepen, hij gaat vaker zitten en het kost hem zichtbaar moeite. Ook lijkt het wel alsof de ontlasting die hij produceert wat plat van vorm is. wat kan dit zijn en moet ik mij hier zorgen over maken?"


Antwoord van Frank:


"Wanneer een intacte reu dit beeld vertoont heeft hij zeer waarschijnlijk last van een vergrote prostaat. Net als bij oudere mannen kan de prostaat ook bij oudere reuen groter worden. We noemen dit prostaathyperplasie. De prostaat ligt bij de uitgang van de blaas en wanneer hij groter wordt zal het rectum wat boven de prostaat ligt enigszins dichtgedrukt worden.

De ontlasting die daar vervolgens door moet kan afgeplat raken en het poepen doet zeer en duurt vaak lang. Wanneer er sprake is van deze hyperplasie van de prostaat kan de hond chemisch of echt gecastreerd worden. Hierdoor verdwijnt het testosteron en zal de prostaat slinken. De dierenarts kan overigens het onderscheid maken tussen de relatief onschuldige, en veel voorkomende prostaathyperplasie, en andere prostaatafwijkingen als het prostaatabces,  de -cyste en de prostaattumor".

Lees meer over prostaatproblemen...