De vraag van 21 september 2010 luidt:

"Ik heb een kaketoe van ongeveer 8 jaar oud die zich ineens kaal begint te plukken. Ik vind het een vervelend gezicht en denk dat hij daar ook last van heeft. Op sommige plekken is het zelfs tot bloedens toe. De enige verandering is ons leven is het feit dat ik na een periode van werkloosheid weer ben gaan werken. Kan dit verlatingsangst zijn?"

 

Antwoord van Frank:

"Verlatingsangst kun je het niet direct noemen, maar u zit wel in de goede richting. De belangrijkste redenen van het zich zelf kaalplukken of automutilatie zijn stress en verveling. Papegaaien en kaketoes zijn sociale dieren maar worden helaas vaak alleen gehouden. Het feit dat u bent gaan werken en dus minder vaak thuis zal zijn kan voor uw kaketoe wel degelijk de reden zijn dat hij zich kaal gaat plukken. Veel minder vaak zien we dieren die zich kaal plukken ten gevolge van huidparasieten als luizen en mijten. Uw dierenarts kan bij twijfel daarover uitsluitsel geven.

Advies: Er zijn diverse speeltjes op de markt voor uw kaketoe zoals spiegels en klimspeeltjes om hem afleiding te geven. Ook regelmatig een vers takje trosgierst kan voor afleiding zorgen. Sommige mensen besluiten zelfs om een tweede kaketoe aan te schaffen."