De vraag van 1 februari 2011 luidt:

"Wij hebben een kat van 21 jaar die al jaren op een nierdieet staat in verband met een verminderde nierfunktie maar nu wordt zij de laatste tijd heel erg mager. Ik wil haar graag wat extra's geven om dikker te worden, maar wat kan ik dan het beste geven?" 


20150922 090622

 

Antwoord van Frank:

"U heeft een hele oude kat (gemiddelde leeftijd van onze huiskatten is circa 12 jaar!) die bekend is met nierfalen, een zeer veel voorkomende kwaal bij ouder wordende katten. Het nierdieet wat u kat hiervoor krijgt is speciaal gemaakt om de nierfunktie te ontlasten: het bevat onder andere veel minder eiwit, maar wel van hoogwaardige kwaliteit. Dit omdat de nieren juist veel moeite hebben met de eiwit-verwerking. Wanneer u een kat wilt laten aansterken zijn daar diverse 'herstel-voeders' voor op de markt die vaak gekenmerkt worden door een hoog percentage eiwit.  Een hoog percentage eiwit is echter voor uw kat gecontraïndiceerd. Wat mij veel verstandig lijkt is om eerst na te gaan of de vermagering een medische oorzaak heeft. Zo veroorzaken de volgende aandoeningen vermagering ondanks dat de katten goed eten:

- te snel werkende schildklier
- suikerziekte
- hartproblemen
- tumoren

Ook een nierprobleem zelf zorgt in de regel voor vermagering! Uw dierenarts kan u helpen bij het onderzoek naar een mogelijke medische oorzaak."