De vraag van 8 februari 2011 luidt:

"Mijn hondje heeft regelmatig last van zijn anaalklieren. Nu is het zo dat hij de laatste tijd ongeveer iedere drie weken naar de dierenarts moet om deze klieren uit te laten drukken. Wat is de funktie van anaalklieren en kan ik iets doen om niet zo vaak naar de dierenarts te hoeven gaan?"

 

Antwoord van Frank:

"De anaaklieren zijn twee klieren die aan weerszijden van de anus zitten waarin een vloeibare, vaak stinkende, substantie gemaakt wordt die een belangrijke funktie heeft bij de geurverspreiding. Iedere keer wanneer er een keutel de anus verlaat zal een klein beetje van deze vloeistof worden meegepoept en zo weten alle honden in de buurt van wie welke hondendrol is. Wanneer de klieren verstopt of zelfs ontstoken raken hebben de honden daar veel last van; ze hebben jeuk, gaan likken en krabben en ze schuren vaak met hun achterste over de grond (het zgn. 'sleetje rijden').

 

De anaalklieren kunnen door de dierenarts (of door de eigenaar zelf) worden uitgeknepen en dan is het probleem vaak weer een tijd verholpen. Anaalklier-ontstekingen of -abcessen dienen door de dierenarts behandeld te worden met antibiotica, ontstekingsremmers of door middel van spoelen. Bij dieren die zeer frequent problemen hebben met overvolle anaalklieren bestaat de mogelijkheid om deze operatief te verwijderen. Deze ingreep kent echter het risico van het optreden van incontinentie omdat de klieren vlak bij de kringspier van de anus zitten. Wat u zelf kunt doen is een vezelrijke voeding aanbieden zodat de ontlasting harder wordt waardoor de anaalklieren beter geleegd worden bij de normale defaecatie."

 

Lees meer over anaalklierproblemen