De vraag van 15 februari 2011 luidt:

"Ik heb een shih tzu die al maandenlang dagelijks braakt. Hij doet dit niet direct na het het eten, maar vaak een paar uur later. Meestal is het gal en soms verteerd voedsel. Ik voer hem al meerdere keren per dag. Wanneer ik van voer verander is het vrijwel direct mis en als ik hem geen maagbeschermende medicijnen geef ook. Hij is verder topfit en vrolijk en vertoont geen andere afwijkingen. Wat is hiervan de oorzaak en wat kan ik nog verder doen? " 


Antwoord van Frank:

"De klacht - chronisch braken - kent vele oorzaken en mag niet verward worden met - acuut braken -. Er zijn meerdere oorzaken aan te geven voor chronische braakklachten. Uit uw verhaal maak ik op dat de hond topfit is en verder geen andere klachten heeft. Tevens geeft u aan dat de maagbeschermende medicijnen resultaat hebben. De meest warschijnlijke oorzaak van het chronische braken is een chronische gastritis of wel een maagslijmvliesontsteking. De aanpak die u volgt is een goede;

- meerdere keren per dag voeren
- lichtverteerbaar- of hypoallergeen dieet
- maagzuurremmende medicijnen

Wanneer u exact zou willen weten wat er op maagslijmvliesniveau aan de hand is bestaat de mogelijkheid om een scopie van de maag te doen waarbij eventueel slijmvliesmonsters kunnen worden genomen voor histologisch en bacteriologisch onderzoek.

Andere oorzaken van chronische braakklachten zijn:

- aangeboren afwijkingen aan de maag zoals de pylorusstenose: een vernauwing van de overgang tussen maag en dunne darm. Deze honden braken meestal onverteerde brokken en vaak kort na het eten.

- nier-, lever- of alvleesklierproblemen: bij deze categoriën zijn er meestal ook andere symptomen bij de hond. Vermagering, weinig eetlust, veel drinken en veel plassen, duidelijk ziek zijn.

- voedselallergie: wanneer een hond overgevoelig is voor een bepaald bestanddeel van het voer (vak de eiwitbron) dan kan dit resulteren in chronische braakklachten."