De vraag van 1 maart 2011 luidt:

"Wij hebben een acht jaar oude kat die sinds enige dagen erg ziek is. Hij is sloom, wil niet eten en drinken en zwalkt erover. We zijn inmiddels drie keer bij de dierenarts geweest en onze kat heeft onder andere een injectie met een antibioticum, een injectie met prednisolon en een injectie met een pijnstiller gehad, maar hij ligt nog steeds als een dood vogeltje in een doos in de tuin. We wilden graag een bloedonderzoek maar volgens de dierenarts duurde de uitslag daarvan een dag of drie en dat vond hij te lang. Wat moeten we nu?"

 

Antwoord van Frank:

"Een kat die ondanks de gebruikte medicijnen niet opknapt is een serieuze patiënt. Er zijn veel aandoeningen die dan wel door het ene, dan wel door het andere medicijn hadden moeten opknappen. Ik denk dat er bij uw kat meer aan de hand is en omdat het op dit moment zo slecht met hem gaat is het mijns inziens erg raadzaam om direct nader onderzoek te plegen. Veel praktijken, waaronder de onze, kunnen zelf uitgebreid bloedonderzoek doen. De uitslag daarvan is meestal binnen een kwartier bekend en daarmee is het vaak direct mogelijk de oorzaak van zijn ziekte  te achterhalen én een gerichte therapie in te stellen. Eventueel kan een röntgenfoto nog extra informatie opleveren.

Ziekten waaraan ik zou denken bij een dergelijk beeld zijn onder andere suikerziekte, hartproblemen, een vervelende ontsteking en voorbeeld nier- of leverfalen."