De vraag van 19 april 2011 luidt:

"Ik heb drie konijnen in een buitenren waarvan twee konijnen hun behoeften keurig op de 'toiletplaats' doen. Het derde konijn poept en plast wel consequent op dezelfde plek, maar helaas niet op de toiletplaats en juist in een andere hoek van het 'woongedeelte' van het binnenhok waardoor ik het hok nu vaak moet verschonen. Wat kan ik hieraan doen?"

 
Antwoord van Frank:


"Ieder konijn is in principe zindelijk. Dit wil zeggen dat hij één of meerdere speciale plekken heeft om te plassen en te poepen. Wanneer een eigenaar vindt dat zijn konijn onzindelijk is, komt dit vaak doordat het konijn de 'verkeerde' plek heeft gekozen als toilet. Jonge konijnen zullen vaak overal poepen en plassen wat meestal te maken met het afbakenen van het territorium. Puberende konijnen (rond de 6e - 8e maand) kunnen om die reden ineens 'onzindelijk' gedrag gaan vertonen. Castratie of sterilisatie kan bij aanhoudende territoriumproblematiek een uitkomst bieden.

Lees meer over castratie/sterilisatie bij het konijn....

 

Wanneer een konijn consequent op de verkeerde plaats plast en poept kan het zijn dat hij de 'echte toiletplaats' onaantrekkelijk vindt doordat de andere konijnen daar ook hun behoeften doen. Het kan zinvol zijn om een aantrekkelijke nieuwe konijnenbak neer te zetten op de plaats waar het konijn vaak poept en plast. Wanneer het konijn deze bak accepteert, kunt u deze bak cm voor cm verplaatsen in de richting van het beoogde toilet. Als konijnenbak kunt u denken aan een kattenbak, een deksel van een aardappelbak of een afwasteil en als vulling is een laagje houtkorrels met daarop hooi geschikt. De urine en dus ook de geurtjes worden opgenomen door de korrels, terwijl het konijn aan het hooi kan knabbelen."