De vraag van 10 mei 2011 luidt:

"Afgelopen weekende is mijn poes bevallen van vijf kittens. Ik heb een mooie 'werpkist' met opstaande rand en een lekker kleedje om op te liggen. De moederpoes zorgt goed voor de kittens en ze drinken vaak. Nu neemt de poes de kittens regelmatig in de bek en legt ze op andere plekken in huis. Ik ga vaak bij de kittens kijken en zeker nu ik weet dat de kittens buiten het nest terecht kunnen komen. Wat is hiervan de oorzaak en moet ik mij hier zorgen over maken?"

Moederpoesmetkittens2 

 

 Antwoord van Frank:

 "Er zijn verschillende oorzaken waarom een moederpoes met de kittens gaat slepen. In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.
Een tweede reden is het feit dat het nest of de plaats van het nest niet aan de eisen voldoen voor de poes. Zo kan het nest op een te lichte plaats staan, te dicht bij de deur of naast een kattenbak. In deze gevallen zal de poes een nieuw onderkomen willen zoeken.
De meest voorkomende oorzaak van het slepen met de kittens bij onze huiskatten is echter het feit dat er te veel onrust is. De meeste eigenaren en hun bezoek zullen vaak naar de kittens willen kijken (begrijpelijk overigens), maar iedere keer zal de poes de 'indringers' als een bedreiging zien voor haar kroost en zal zij deze willen beschermen door te verhuizen. In uw geval denk ik dat het voor de moederpoes te onrustig en te stressvol is waardoor ze de kittens versleept. Minder vaak kijken is dan de oplossing, of nog mooier, een sitautie creeëren waarbij de poes helemaal niet door heeft dat u kijkt (via een raampje oid).

Veel mensen vinden het vaak een beetje zielig wanneer een kitten in het nekvel wordt gepakt. Dit is echter een zeer effectieve en veilige manier van transport van kittens: reflexmatig raken zij hierdoor volledig slap en ontspannen en maken ook geen geluid meer. Met name dit laatste is in de natuur handig om roofdieren niet onnodig te alarmeren."