De vraag van 21 juni 2011 luidt:

"Wij hebben sinds vier maanden een 1.5 jaar oude niet-gecastreerde beagle-reu die bijna dagelijks wegloopt. Als we hem binnen houden zit hij vaak te piepen bij de voordeur. Wat is hier de oorzaak van en wat kunnen we er aan doen? "

 
Antwoord van Frank:

"Wegloop-gedrag is bij niet-gecastreerde dieren meestal hormonaal gestuurd. Uw reu is niet gecastreerd en zal, gedreven door zijn testosteron, op zoek gaan naar loopse teven, of hij heeft er juist één geroken en wil daar naar toe. De ene reu heeft hier veel meer last van dan de andere en er zijn reuen die zo tekeer gaan dat ze niet binnen te houden zijn. Dit wegloop-gedrag is niet alleen vervelend voor u als eigenaar, maar ook gevaarlijk voor de hond zelf. Ze letten bij hun zoektocht naar de teef vaak veel minder goed op met alle risico's van dien. Castratie van de reu kan de hormoongestuurde wegloop-gedragingen tot een minimun beperken. Castratie kan operatief plaatsvinden (permanent effect) of chemisch (tijdelijk effect) door middel van een injectie of implantaat.

We komen echter ook dieren tegen die weglopen zonder dat de hormonen in het spel zijn, en deze categorie is moeilijker te sturen. Goede training op een hondencursus kan soms resultaat hebben."


Lees meer over castratie bij de reu...