De vraag van 12 juli 2011 luidt:

"Ik heb een 7-jaar oude reu die last heeft van zijn prostaat. Nu is een castratie van onze reu een defintieve oplossing voor zijn prostaatprobleem. Onze reu heeft echter maar één bal, tenminste, één bal is normaal ingedaald. Wat is nu wijsheid?"

Antwoord van Frank:

"Niet-gecastreerde reuen kunnen op latere leeftijd prostaatproblemen krijgen, de zgn. 'oude mannenkwaal'. Dit is meestal een goedaardige vergroting van de prostaat die ontstaat door de continue invloed van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Klachten die daarbij passen zijn het druppelsgewijs verliezen van urine (soms met bloed) onafhankelijk van het plassen en moeilijker poepen. Soms is de ontlasting afgeplat. Wanneer een reu gecastreerd wordt zal de testosteron verdwijnen en zal de prostaat slinken tot normale omvang. Met het slinken van de prostaat zullen ook de klachten verdwijnen.

 

Het komt regelmatig voor dat een testikel niet of onvoldoende indaalt. Dit betekent dat de testikel niet in het scrotum terecht komt wat normaal is, maar achterbljift in het lieskanaal of zelfs in de buik. Deze niet-ingedaalde testikels maken meestal geen goede zaadcellen en zijn dus voor de voortplanting van weinig belang, maar zij maken wel testosteron. Wanneer een hond gecastreerd wordt om reden van prostaatproblemen is het dus essentieel dat ook de binnenbal verwijderd wordt."

 

Lees meer over prostaatproblemen...

Lees meer over de castratie van de reu...

Lees meer over een binnenbal...