De vraag van 13 september 2011 luidt:

"Onze hond heeft sinds gisteravond ineens een hele dikke snuit met een soort bulten. Vanmorgen kreeg hij ook bulten over de rest van zijn lijf. De bulten zijn niet erg pijnlijk maar hij lijkt er wel jeuk aan te hebben. Wat kan dit zijn en wat moet ik doen?"


IMG 0256

Antwoord van Frank:

"Het plotselinge ontstaan doet mij het meest denken aan een allergische reactie. Allergische reacties kunnen plaatselijk optreden (zoals bij een wespensteek) en veroorzaken dan locaal een zwelling die jeuk kan geven, De zwelling is een reactie van het lichaam en bestaat voornamelijk uit een vochtophoping (oedeem) in de huid. Dit kunt u testen door een 'putje' in de bult te drukken: blijft het 'putje' aanwezig, dan is het oedeem. Allergische reacties kunnen ook gegeneraliseerd (over het hele lijf) voorkomen en dat zien we bijvoorbeeld bij dieren die allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of dieren die allergisch zijn voor bepaalde grassen etc.

Wanneer de zwelling op een vitale plek optreedt zoals in de hals, de keelstreek of in de bek is het raadzaam direct een dierenarts te consulteren. Door zwelling in dit gebied kunnen dieren benauwd worden en ligt zelfs verstikkingsgevaar op de loer.

Met een éénmalige anti-allergie prik (corticosteroïd of adrenaline) is de reractie vrij snel onder controle te krijgen en zal de zwelling snel verdwijnen."

 

Lees meer over spoedgevallen....

 

Lees over labrador Roos met een allergische reactie...