De vraag van 20 september 2011 luidt:

"Gisteravond heb ik bij Tros Radar een schokkend verhaal gehoord over de medische gesteldheid van onze rashonden. Er werd zelfs gesteld dat het hebben van een stamboom 'een garantie van inteelt' is. Ik ben hier erg van geschrokken want wij zijn ons aan het oriënteren om een hond aan te schaffen. Wat moeten wij nu doen?"

Antwoord van Frank:

"In de uitzending van Tros Radar werd door een aantal deskundigen (dierenarts-specialisten) uitgelegd dat het met onze rashonden slechter is gesteld dan wij al dachten. Door ons eigen fokbeleid van de afgelopen eeuw zijn een heel aantal, vaak zeer uiteenlopende, hondenrassen ontstaan die door een grote mate van inteelt (onder andere broer-zus en vader-dochter-dekkingen) zijn verkregen. Door zeer selectief op uiterlijke kenmerken te fokken zijn er niet alleen rasgebonden uiterlijke afwijkingen ontstaan zoals bijvoorbeeld de extreem korte neus bij buldoggen, de overmatige huidplooien bij de shar-pei en te grote ogen bij de chihuahua, maar zijn er door de zeer beperkte genenpool ook vele niet-direct zichtbare afwijkingen 'meegefokt' zoals de syringomyelie en hartproblemen bij de cavelier king charles spaniel, de slechte heupen bij de duitse herder en de elleboogproblemen bij de berner sennenhond.

Wanneer u op zoek bent naar een rashond is het mijns inziens erg belangrijk om allereerst goed na te gaan wat voor hond bij u past. Past de hond van uw keuze wel in uw huishouden? Wanneer u een hondenras heeft gekozen is het vervolgens enrom belangrijk om goed uit te zoeken welek problemen dit ras kent en of er in de fokkerij gescreend wordt op eventueel voorkomende afwijkingen. De diverse rasvereningen hebben vaak een zeer uiteenlopende aanpak voor de problemen binnen hun ras. Zo zijn er vereningen die zeer veeleisend zijn en uitgebreid testen op afwijkingen, en zo zijn er verenigingen die helemaal geen testen verplicht stellen. Door een gedegen vooronderzoek kunt u veel problemen voorkomen."

www.rashondenwijzer.nl...