De vraag van 10 oktober 2011 luidt:

"Ik zie over het linkeroog van mijn hond een vlies wat ik over het andere oog niet zie. Het is rood en hij knippert veel met dit oog. Het lijkt ook meer te tranen en af en toe probeert hij met zijn poot in dit oog te krabben. Weet u wat dit voor vlies is en moet ik mij zorgen maken?"

Antwoord van Frank:

"Het vlies wat u beschrijft is het derde ooglid of knipvlies. Veel diersoorten hebben dit derde ooglid als extra bescherming voor het oog. Normaliter is dit derde ooglid niet zichtbaar. Wanneer het toch zichtbaar is, is er meestal iets aan de hand met dit oog.

De meest voorkomende oorzaak bij de hond van een zichtbaar knipvlies is een bindvliesontsteking of conjunctivitis. Dit is een ontsteking van de oppervlakkige slijmvliezen van het oog. Symptomen die hierbij kunnen optreden zijn:

- roodheid en zwelling van de slijmvliezen van het oog
- overmatige tranenvloed
- (pussige) ooguitvloeiing
- dichtknijpen van het oog
- krabben en schuren aan het oog

De symptomen die u beschrijft passen in het beeld van de bindvliesontsteking. Het is verstandig om het oog door een dierenarts te laten beoordelen. Meestal is het voldoende om met een speciale oogzalf het oog te behandelen. In sommige gevallen is er meer aan de hand en ook dat kan de dierenarts goed beoordelen. Zo kennen we onder andere de prolaps (uitpuiling) van het derde ooglid (het zgn. cherry eye) en hoornvliesbeschadigingen als ernstigere oogaandoeningen.

Cherry-eye detailCherry eye (prolaps derde ooglid)