De vraag van 22 november 2011 luidt:

"Afgelopen zaterdag zag ik bij de Sinterklaas-intocht hier in Stad een tweespan paarden voor de kar die aan het einde van de tocht enorm bezweet waren. Ik vond het niet zo warm, een graad of 12, maar de eigenaar van het span wilde de dieren geen dikke deken opdoen tegen de kou. Ik vond dat erg zielig, ook omdat ze zo bezweet waren. Wat vindt u hiervan?"

 

Antwoord van Frank:

"Zweten is net als bij mensen bedoeld om af te koelen. Het zweet verdampt en hierdoor koelt het bloed in de huid af. Het bloed wordt vervolgens door het lichaam gepompt en de lichaamstemperatuur zal dalen. Het paard heeft zo een prima mechanisme om de warmte, die ontstaan is door de arbeid die het moet verrichten, weer kwijt te raken.

Wanneer een zwetend paard een dikke deken op krijgt belemmer je de verdamping en blijven de spieren te lang warm. Als je dan ook weet dat de optimale omgevingstemperatuur voor een paard is die een gemiddelde prestatie moet leveren tussen de 10° en 15° Celsius is, dan kan ik het volledig eens zijn met de keuze van de eigenaar.  Het is in dit geval veel belangrijker en zinvoller om het dier zonder deken goed te laten uitstappen en het dan op stal te zetten.

Op de vraag of een paard een deken op moet in geval van koude (los van arbeid en zweten) kan het volgende gezegd worden;

Bij ongeschoren paarden, waarbij de vacht ook nog lucht kan vasthouden wat isolerend werkt (de haren gaan rechtop staan), is het in Nederland zelden nodig om een deken te gebruiken. Uit onderzoek is gebleken dat alleen bij temperaturen die lager zijn dan -10° tot -15° Celsius een deken nodig is! We moeten dus niet de fout maken een paard een deken aan te bieden wanneer wij het zelf enigszins koud krijgen.

Bij geschoren paarden, waarbij de normale vacht onvoldoende benut kan worden als isolerende laag, kan het eerder zinvol zijn om een deken te gebruiken. Bij deze categorie is het soms verstandig een zweetdeken te gebruiken. Een zweetdeken is een deken die de vacht nabootst; onder de deken is het warm en werkt de deken als een isolerend laagje, aan de buitenkant zal de deken door condens vochtig worden. Geschoren paarden zullen in een koude winter wel degelijk profijt hebben van een zweetdeken."