De vraag van 20 december 2011 luidt:

"Wij hebben een bruine labrador retriever en die is door een auto overreden. Op de röntgenfoto's is te zien dat zijn staart gebroken is, net achter het heiligbeen. De staart heeft wel gevoel en onze hond kan hem ook bewegen, maar laat hem het liefst omlaag hangen. Wat moeten we nu doen?"


Antwoord van Frank:


"Wanneer in één van de wervels van de staart een fractuur aanwezig is is de belangrijkste vraag of het ruggemerg, dat wil zeggen de zenuwbanen in de wervels, wel of niet intact is. Uit uw verhaal maak ik op dat uw hond de staart én kan bewegen, én er gevoel in heeft. Hieruit maak ik op dat de zenuwvoorzienig intact is. Dat is belangrijk, omdat een hond met een verlamde staart allerlei problemen zal krijgen. Zo voelt de hond de staart niet en zal hij hem niet kunnen bewegen. Hierdoor zal de hond over de staart heen poepen en plassen met allerlei beschadigingen en ontstekingen tot gevolg. Deze categorie is helaas beter af zonder staart en het advies zal dan amputatie van de staart zijn.

In uw geval is de innervatie in orde, en heeft de hond dus voornamelijk pijn van de nog niet geheelde breuk. Ik zou voor een langere periode (2-3 week) een goede pijnstilling kiezen (bijvoorbeeld met een opiaat) en goed beoordelen hoe de klinische veranderingen zijn. De dierenarts kan u hierbij helpen en hij kan tevens een controle röntgenfoto maken om te kijken in hoeverre de breuk genezen is."