De vraag van 27 december 2011 luidt:

"Onze hond is enorm angstig voor vuurwerk, ze is echt panisch voor al het geknal. Vroeger was dat vooral op oudjaarsdag zelf, maar nu begint ze al dagen van te voren. Ik heb van de dierenarts het middel diazepam gekregen, maar dat helpt helemaal niets. Wat kan ik nog meer doen?"

 

Antwoord van Frank:

"Er zijn helaas veel honden die erg angstig zijn of zijn geworden voor vuurwerk. Uiteraard is het zo dat een hond veel beter hoort dan bijvoorbeeld de mens, maar de rol van de eigenaar speelt soms ook een rol. Honden voelen heel goed aan dat de baas anders doet of anders praat, en een gedeelte van de vuurwerkangst is helaas hiervan het gevolg. Wanneer eenmaal de angst voor vuurwerk aanwezig is valt het vaak niet mee om dit weer te verminderen. Er is in het kader van vuurwerkangst een lange termijn-aanpak en een korte termijn-aanpak:

De lange termijn-aanpak bestaat uit trainen met behulp van een vuurwerk-CD, het volgen van een vuurwerkcursus of langdurig gebruik van medicatie als Clomicalm en Telizen of door middel van de DAP-verdamper.

De korte termijn-aanpak bestaat meestal uit het toedienen van bepaalde middelen op oudjaarsdag zelf en de dag ervoor, zoals alprazolam, diazepam of acepromazine.

U geeft aan dat diazepam (Valium) onvoldoende werkt. Het is bekend van diazepam dat het meer sufheid geeft en minder angstverlaging dan bijvoorbeeld alprazolam, dus dat is in uw geval zeker het proberen waard. Wanneer ook dit onvoldoende werkt, zou u nog acepromazine kunnen proberen, een sedatief middel wat tot voor kort veel gebruikt werd. Acepromazine is echter een middel waardoor de hond echt gesedeerd wordt met als bijwerkingen bloeddrukdaling en afkoeling. Het mag om deze redenen dan ook niet gegeven worden aan hart- of nierpatiënten."

Lees meer over vuurwerkangst....