De vraag van 3 januari 2012 luidt:

"Wij hebben twee oude katten van 15 en 16 jaar en die krijgen in het najaar allemaal klitten die ik met de kam vaak niet goed meer kan uitkammen. Hoe komt dit en waarom hebben ze dat alleen in het najaar?"

 

Antwoord van Frank:

"Klitten ontstaan doordat losse haren aan vaste haren blijven hangen en erom heen draaien tot een klit. Een kat die zichzelf goed poetst zal de meeste losse haren adquaat kunnen verwijderen waardoor het ontstaan van klitten tot een minimum beperkt wordt. Katten met een lange vacht zoals de maine coon of pers hebben echter de grootst mogelijke moeite om hun lange vacht te onderhouden, en lopen dus meer risico op het krijgen van klitten. Bij oudere katten zien we vaker klitten dan bij jonge dieren. Oude katten wassen zich vaak veel minder en kunnen niet overal meer bij. Wanneer de klitten niet meer uitgekamd kunnen worden zal de vacht uiteindelijk 'vervilten' en dat lijkt nog het meest op 'dreadlocks'.

 

In uw geval denk ik dat de katten door hun ouderdom niet adquaat meer wassen wat het ontstaan van klitten in de hand werkt. Tevens is bij katten op hoge leeftijd de rui vaak afwijkend; de rui duurt vaak langer en het verharen gaat minder adequaat. In mijn optiek spelen deze twee laatste zaken bij uw katten een grote rol: minder goed wassen en een minder effectieve rui. Het enige wat u kunt doen is de dieren frequent kammen om zo de losse haren te verwijderen. Eenmaal aanwezige klitten en vervilte delen kunnen meestal niet meer goed gekamd worden en komt alleen de tondeuse als oplossing in beeld."

 

Lees meer over verharen...