De vraag van 24 januari 2012 luidt:

"Wij hebben een gecastreerde kater die de vervelende eigenschap heeft dat hij op de mat voor de deur plast. Hij doet het alleen daar en het zijn grote plassen. Het lijkt wel alsof hij er echt voor gaat zitten. Wat kunnen we hieraan doen?"

Antwoord van Frank:

"Onzindelijkheid bij de kat kan een medische oorzaak hebben of een uiting zijn van een gedragsprobleem. Bij een medische oorzaak kun je denken aan een blaasontsteking en/of blaasgruis, maar dat lijkt me in uw geval onwaarschijnlijk. Katten met een blaasontsteking doen vaak op meerdere plekken kleine plasjes en persen veel. Het doen van grote plassen op één en dezelfde plek past meer in het beeld van een gedragsprobleem waarbij het plassen een markeer- en signaalfunktie heeft. We zien dit bijvoorbeeld wanneer er een dominante kat in de buurt woont of wanneer er een vreemde kat in huis is geweest. Het gebruik van feromonen (Feliway verdamper of spray) kan de kat rustiger maken en hopelijk zal hierdoor ook de onzindelijk verdwijnen."

Er bestaat een protocol om stapsgewijs tot een oplossing te komen van deze onzindelijkheid. Dit protocol en nadere informatie over onzindelijkheid en de oorzaken daarvan vindt u op onze site:


Onzindelijkheid bij de kat...