De vraag van 21 februari 2012 luidt:

"Ik heb een paard die erg agressief is op het moment dat ik hem eten geef.  De oren gaan in de nek en hij probeert mij gewoon te bijten. Hij is dan ook erg onrustig. Buiten het eten om is het echt de liefste schat die je maar kunt bedenken. Wat is dit voor gedrag en wat kan ik er aan doen?"


Antwoord van Frank:


"Het gedrag wat je beschrijft noemen we 'voernijd'. Voernijd is aangeleerd gedrag en is stressgerelateerd en is vaak lastig af te leren. De meeste paarden en ponies ontwikkelen voernijd omdat zij bang zijn dat andere paarden hun eten zullen opeten. Om die reden gaan ze extra snel eten en jagen ze alles en iedereen die op dat moment in de buurt komt weg.

Afgezien van het ongewenste gedrag kan het snelle eten ook gevolgen hebben voor de gezondheid van jouw paard. De paarden kauwen het voedsel slecht en er wordt weinig speeksel geproduceerd wat een negatief effect heeft om de vertering en dit kan leiden tot een slokdarmverstopping, koliek en vermagering.

Je kunt er voor zorgen dat je paard tijdens het voeren geen andere paarden ziet, hoort of ruikt waardoor mogelijk wat meer rust gecreeerd wordt en blijf zelf ook niet bij hem staan als hij eet. Ook kun je hem dwingen minder snel te eten door bijvoorbeeld een voerbal of meng vezelrijke voeding (zoals luzerne) door het krachtvoer om zo de voeropname te vertragen. Het geven van onbeperkt hooi zal ervoor zorgen dat je paard niet echt trek heeft als hij gaat eten, en je kunt ook vaker kleinere porties geven om de spanning rond de voerbeurten te verminderen."