De vraag van 28 februari 2012 luidt:

"Ik heb een kruising siberische husky x collie die al langere tijd oogproblemen heeft. Volgens onze dierenarts heeft hij het VKH-syndroom, maar zeker weten doet hij het niet. Wat is dit en wat kunnen wij er aan doen?"


Antwoord van Frank:

"Het VKH- syndroom of te wel het 'Vogt-Kayanaga-Harada syndroom' is een oogaandoening bij de mens die gebaseerd is op een auto-immune reactie van het lichaam. Dit wil zeggen dat het lichaam te heftig reageert op de eigen cellen. Bij de mens is stress een belangrijke factor in het ziektebeeld wat zich kenmerkt door bindvliesontsteking van het oog, netvliesloslating en blindheid, vaak gepaard gaande met erg veel pijn.  Bij de hond kennen we een vergelijkbaar ziektebeeld wat om die reden vaak ook VKH-syndroom genoemd wordt. Een betere naam is eigenlijk 'uveodermatologie syndroom' (UDS) wat voornamelijk bij sledehonden gezien wordt zoals de akita inu, de husky en malamute. De hond zal fel licht schuwen en de ogen kunnen bloeddoorlopen lijken met een grijsblauwe waas. De ogen zijn vaak extreem pijnlijk en bij een onvoldoende snelle behandeling zal er blindheid optreden. Ook andere slijmvliesgebieden kunnen getroffen raken, zoals oogleden, mond, anus en vulva. UDS is een ernstige oogziekte waarvoor nog geen oplossing is.

In uw geval lijkt het me heel verstandig om een echte veterinaire oogspecialist te consulteren voordat we deze ernstige diagnose op uw hond plakken. De sledehonden staan bekend om hun vele oogafwijkingen (zoals entropion, hoornvliesontsteking, staar, hoornvliesaantasting etc) en dus is een snelle en correcte diagnose-stelling van belang voor een juiste behandeling. De meeste eerstelijns praktijken bezitten niet die specialsitische kennis van het hondenoog."