De vraag van 13 maart 2012 luidt:

"Wij hebben een Friese stabij van twee jaar en zijn beide ondervoeten van de voorpoten staan naar buiten. Hij heeft er geen last van, zo lijkt het. Moeten wij ons hier zorgen over maken?"

 

Antwoord van Frank:

"Waneer beide ondervoeten van de voorpoten naar buiten gedraaid zijn (exorotatie) is dit meestal het gevolg van het radius-curvus-syndroom. Dit is een aandoening waarbij de twee botten van de onderarm, het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna) niet evensnel uitgroeien. De ellepijp groeit minder snel dan het spaakbeen en zal het spaakbeen in zijn groei belemmeren waardoor deze krom groeit. Het radius-curvus-syndroom heeft vaak een genetische achtergrond en hoort bij sommige rassen bij de rasstandaard (zoals bij de basset hound).

Het radius-curvus-syndroom kan ook ontstaan door verkeerde voeding of wanneer de groeischijf te snel sluit zoals in geval van trauma. De Friese stabij is geen ras waarbij deze afwijking hoort maar kan wel degelijk aangeboren zijn. Meestal hebben de dieren geen last van de aandoening en alleen in extreme gevallen kan via een ingrijpende operatie de normale stand van de poten enigszins worden hersteld.